„Știți deja că au lansat bombe asupra spitalului, bombele aeriene au distrus spitalul, iar acesta este un semn de crime de război, pentru că numărul răniților înainte de asta era de 170, iar acum este de peste 600″, a declarat edilul Vadim Boichenko la televiziunea ucraineană.
Combinatul siderurgic Azovstal, un complex industrial uriaș în care s-au baricadat ultimele forțe de rezistență ucraineană din Mariupol, a fost puternic bombardat miercuri seară, potrivit mai multor relatări.
Boichenko a mai afirmat că rușii au înființat patru centre de „filtrare” în oraș, unde sunt examinați cei care doresc să fie evacuați.
„Dacă cineva pleacă din oraș și are, într-un fel sau altul, legătură cu serviciul public, cu serviciul municipal, primește vestea tristă că merge la închisoare. Astfel de oameni sunt reținuți și torturați acolo”, a susținut primarul orașului-port de la Marea Azov.
Acesta a precizat că unele familii din Mariupol care au vrut să plece pe teritoriul ucrainean au fost forțate să meargă în zonele controlate de trupele ruse.
CNN precizează că nu poate verifica în mod independent acuzațiile edilului.
Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că vor fi depuse noi eforturi pentru a evacua oamenii din complexul industrial Azovstal din Mariupol, unde se crede că sunt blocați sute de civili. Dar forțele ruse au închis o zonă importantă din oraș, probabil înaintea unei noi încercări de a lua cu asalt uzina, a declarat un oficial ucrainean. Puținii luptători aflați în combinatul siderurgic – în special membrii Regimentului Azov – au devenit un simbol al rezistenței de neclintit a ucrainenilor în fața unui inamic care îi depășește numeric cu mult.
Situația din interiorul uzinei metalurgice Azovstal, din Mariupol, este „dincolo de o catastrofă umanitară”, a declarat, anterior în cursul zilei, comandantul unității de pușcași marini ucraineni, Serhii Volyna, pentru postul american.
Maiorul Volyna, comandantul Brigăzii 36 de pușcași marini separați, a explicat că, din cauza unei lovituri recente a Rusiei asupra spitalului de campanie al fabricii, oamenii au rămas fără echipament medical vital.
Comandantul a mai spus că „mai au foarte puțină apă, foarte puțină mâncare”. „Sala de operație a fost lovită în plin. Și tot echipamentul pentru operații, tot ceea ce este necesar pentru a efectua intervenția chirurgicală a fost distrus, așa că în acest moment nu ne putem trata răniții, în special pe cei cu răni de schije și cu răni de glonț”, a spus Volyna, pentru CNN.
„În prezent avem grijă de răniți cu orice instrumente avem. Avem medicii noștri din armată și ei folosesc toate abilitățile pe care le au pentru a avea grijă de răniți. Și acum, nu avem instrumente chirurgicale, dar avem câteva elemente de bază. Dar, de asemenea, avem mare nevoie de medicamente. Nu mai avem aproape niciun medicament”, a adăugat acesta.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina