Luptătorii Azov și pușcașii marini au reușit să apere în ultimele săptămâni mai multe zone ale orașului asediat, în ciuda resurselor din ce în ce mai puține și a unui asalt dur al forțelor ruse.

Dacă pușcașii marini s-ar preda în masă, atunci o asemenea decizie nu ar fi surprinzătoare, spune dr. Aglaya Snetkov, profesoară de politică internațională la University College din Londra.

„Proviziile lor s-au degradat, au rămas fără hrană, muniție și apă – soldații ucraineni au postat pe internet că singura lor opțiune este ori capitularea, ori moartea, dar autoritățile de la Kiev au respins această afirmație”, a spus experta.

Dar dacă miile de luptători ai Batalionului Azov vor fi forțați în mod similar să se predea, atunci aceștia se vor confrunta cu un „spectacol de groază” în mâinile soldaților ruși, a adăugat Aglaya Snetkov.

„Mulți vor fi uciși, iar alții vor fi obligați să meargă în fața camerelor de televiziune rusești pentru a povesti ce au făcut. Acesta va fi, efectiv, sfârșitul Batalionului Azov, care este o parte importantă a narațiunii ruse cu privire la motivul pentru care sunt angajați în ceea ce fac în Ucraina – pentru a lupta împotriva «naziștilor»”, anticipează profesoara de la University College.

Obținerea controlului deplin asupra orașului-port Mariupol ar fi un câștig strategic major pentru forțele ruse. Le-ar permite acestora să redistribuie mii de trupe mai la est pentru a se concentra pe noua ofensivă planificată acolo.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksei Arestovici a afirmat miercuri, 13 aprilie, că, după o „manevră riscantă”, ultimii apărători rămași în Mariupol și-au putut uni forțele.

„La Mariupol, ca urmare a unei manevre riscante, unități ale Brigăzii 36 Marine Independente au reușit să se alăture regimentului Azov. (…) Asta se întâmplă atunci când ofițerii nu își pierd capul, ci mențin ferm comanda și controlul trupelor”, a anunțat oficialul ucrainean, citat de CNN.

Arestovici a spus că regimentul Azov „a primit întăriri substanțiale… Brigada 36 a evitat înfrângerea și (…) a primit o a doua șansă”.

„Apărătorii orașului, acum împreună, și-au întărit serios zona de apărare”, a adăugat consilierul prezidențial.

Ambele unități au fost implicate într-o ultimă încercare de a rezista ofensivei rusești asupra orașului, care durează de mai bine de o lună.

CNN precizează că nu poate confirma în mod independent detaliile operațiunii prin care pușcașii marini au reușit joncțiunea cu membrii Batalionului Azov.

Membrii unității de Marină precizau marți, într-o postare în mediul online, că vor rezista „până la sfârșit”, în ciuda faptului că sunt înconjurați de forțele ruse și rămân fără provizii. Anterior, luni, anunțaseră că se pregătesc pentru „ultima bătălie” pentru Mariupol, pentru că li se epuizează muniția.

În același timp, armata rusă a susținut într-un comunicat transmis tot miercuri că 1.026 de pușcași militari ucraineni, printre care 162 de ofițeri și 47 de femei, s-au predat în apropiere de uzina siderurgică Ilici din Mariupol. Informația nu a putut fi verificată în mod independent.

Rusia a concentrat un efort intens de propagandă în jurul bătăliei pentru Mariupol, susținând că a cucerit poziții-cheie în oraș, chiar dacă forțele ucrainene au continuat să reziste.

O analiză independentă a situației din Mariupol, publicată duminică de Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank din Statele Unite ale Americii, a apreciat că apărarea Mariupolului a ajuns într-un stadiu critic.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în urmă cu o zi, că „zeci de mii” de oameni au murit în Mariupol, o cifră care, de asemenea, nu a putut fi verificată în mod independent.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News