Sașa Pechenka, un voluntar din cadrul centrului de cazare a refugiaților din orașul Przemysl, situat la granița Poloniei cu Ucraina, a povestit pentru CNN despre familia ajunsă acolo cu ineditul animal de companie.

Cocoșul lor s-a acomodat rapid, plimbându-se pe coridoare.

Totul a părut în regulă până a doua zi dimineață – mai exact, până la ora 3 dimineața – când peste 1.000 de persoane care dormeau în centrul de evacuare au fost trezite de cântecul lui.

Sașa, care până atunci nu văzuse cocoșul, a plecat imediat să caute sursa zgomotului.

„I-am întrebat pe mai mulți voluntari din Anglia și din America: Ați văzut vreun cocoș pe-aici? În cele din urmă, am găsit vinovatul”, a povestit ea.

În mod normal, cocoșul – care nu are un nume – își începea apelul de dimineață la ora 4, spune proprietara, dar încă nu se adaptase la schimbarea de oră.

„Am supraviețuit bombardamentelor cu acest cocoș, care locuia cu mine. N-aș fi putut să-mi părăsesc prietenul, după asta”, i-a spus Lyudmila Sașei.

Lyudmila și Anton au plecat mai departe din centru, cu tot cu cocoș, dar fotografiile pe care le-a făcut Sașa au devenit rapid virale, o singură postare pe Twitter cu cocoșul adunând 1,5 milioane de vizualizări.

„Această poveste e ca o rază de bunătate și de speranță în vremurile acestea triste”, a spus Sașa.

Sașa însuși este refugiat, din Tadjikistan. El a mărturisit că a lucrat cu un politician de opoziție în Rusia și că fost expulzat din țară în 2021. A mai lucrat și cu o serie de organizații descrise acum de guvernul rus ca „agenți străini” și „extremiste”.

El a precizat că lucrează ca voluntar la granița polono-ucraineană de când a început invazia rusă în Ucraina, în urmă cu două luni.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News