Autoritățile locale spun că războiul a cauzat moartea a cel puțin 2.400 de civili, dar recunosc că este o subestimare. Bilanțul real nu este cunoscut încă. Și nici deznodământul pentru oamenii care strau în adăposturi. În subteran, situația este dramatică. De exemplu, la subsolul unei clădiri publice din orașul-port, sunt sute de oameni, care nu au antibiotice pentru a-și trata rănile.
„Unii au dezvoltat septicemie de la schijele din corp”, a spus Anastasia Ponomareva, o profesoară de 39 de ani, care a fugit din oraș la începutul războiului, dar vorbește încă cu prietenii de acolo. „Lucrurile sunt foarte grave”, spune ea.
Prietenii Anastasiei Ponomareva sunt cu alte familii la subsolul clădirii. Toți au părăsit case care nu mai sunt în siguranță sau care nu mai stau în picioare.
„Oamenii care au reușit să se ascundă în adăposturi subterane, practic, locuiesc acolo permanent”, a spus Ponomareva din orașul de vest Drohobych unde s-a refugiat. „Practic, nu pot pleca deloc”.
„Pe malul stâng, totul e ars din temelii”
Cea mai mare parte a zilei o petrec ascunsă în subsol. Din când în când urcă la etaj pentru lumină solară, dar rar ies afară. Condițiile, i s-a spus, s-au deteriorat rapid, deoarece unii oameni aveau febră și nu se putea face nimic pentru a primi tratament. „Nu există ajutor medical, nici antibiotice”.
Unele străzi sunt atât de periculoase, încât puțini ies să ia morții. Mulți sunt îngropați în gropi comune. Atacurile rusești aproape non-stop au transformat vechile lor cartiere în zone pustii. Imaginile din satelit au arătat gravitatea daunelor, blocurile rezidențiale fiind cuprinse de foc și fum, iar străzile s-au transformat în ruine.
„Pe malul stâng, nu există nicio clădire rezidențială intactă, totul este ars din temelii”, a spus Ponomareva. „Centrul orașului este de nerecunoscut.”
Adăpostită în aceeași clădire, o familie de patru persoane a luat legătura cu Serhii Kozyrkov, un pastor în vârstă de 40 de ani, care a părăsit Mariupol în urmă cu două săptămâni. „Este foarte aglomerat și nu este suficientă mâncare”, povestește Kozyrkov, care se află acum la Liov. „Oamenii se îmbolnăvesc pentru că este foarte frig și toți stau întinși unul lângă altul”.
„Nu există suficientă hrană, apă, medicamente”
Familia este disperată să fugă. Marți, aproximativ 2.000 de mașini au reușit să iasă din Mariupol, a spus consiliul orașului, iar alte 2.000 erau gata să plece. Era a doua zi în care locuitorii au fost lăsați să plece. Încercările anterioare de evacuare au eșuat, autoritățile ucrainene acuzând Rusia că atacă orașul și chiar rutele care urmau să fie folosite de civili, în ciuda faptului că au fost de acord cu încetarea focului.
Dar, din nou, nu a fost permis niciun ajutor umanitar să intre în oraș. Serghei Orlov, viceprimarul Mariupolului, a spus că lucrurile „devin din ce în ce mai dificile de la o oră la alta”.
„Situația este oribilă”, a spus el. „Nu există suficientă hrană, apă, medicamente, insulină, alimente pentru copii. Fiecare are nevoi specifice.”
Potrivit viceprimarului Orlov, mașinile cu provizii au așteptat patru zile, dar rușii nu au le-au lăsat să intre în oraș. „Primim multe apeluri. De exemplu, o mamă care spune că are un copil care va muri de foame sau ne spun că sunt blocați la subsol și întreabă ce pot face”, afirmă Orlov. „Din păcate”, a spus el, „nu putem face nimic”.
Familia din subsol i-a spus lui Kozyrkov că au putut auzi zgomotul exploziilor în apropiere, dar că clădirea lor a rămas intactă. Există un generator pe care îl folosesc pentru a-și reîncărca telefoanele și, din când în când, se aventurează afară pentru a efectua câteva apeluri. „Bombardamentele nu se opresc”, a spus el. „Sunt foarte speriaţi”.
Ponomareva afirmă, la rândul ei, că situația este „foarte dificilă”. „Oamenii au nevoie de un coridor umanitar”, a spus ea. „În caz contrar, este o moarte lentă de foame și sete”.
Asediul asupra Mariupol, în numere:
- 2.400 de civili uciși
- 2 gropi comune pentru înmormântarea victimelor
- 13 zile fără curent electric, gaze și apă
- -5 grade, temperaturile în timpul nopții
- 400.000 de oameni încă blocați în orașe
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina