”În ultima conversație telefonică avută cu Marius, la începutul acestei luni, mi-a comunicat că recurge la această metodă extremă de protest, datorită nepăsării și ignoranței autorităților române față de cauza sa”, afirmă Ioan Felecan.
Marius Balo a luat această decizie extremă, considerând că autoritățile române n-au fost deloc impresionate de ultimul său apel audio disperat transmis din închisoare la finalul lunii octombrie.
”Pentru a putea reveni acasă este absolut necesar ca doi ofițeri de poliție din România să vină să mă preia de-aici, din Shanghai. Problema este că odată ajunși aici vor trebui să aștepte două săptămâni într-un hotel, perioada de carantină, înainte de a ne putea reîntoarce împreună în țară, unde e foarte probabil să îi aștepte o nouă perioadă de izolare. Din câte am înțeles, cu toate că se caută o variantă, o astfel de aventură consumatoare de timp nu ar surâde prea multora. E de înțeles până la urmă”, explica Marius Balo, cu speranța că autoritățile de la București vor găsi soluții de a-l aduce din China pentru a ispăși în țară ultimul an de detenție.
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat marți, 11 noiembrie, că profesorul român Marius Balo, condamnat în China la 8 ani de închisoare, a avut un ”ghinion teribil”, deoarece procedurile pentru transferul lui în țară erau efectuate, însă frontierele din țara asiatică s-au închis din cauza pandemiei.
Cătălin Predoiu a adăugat că se întrevede ”o rază de speranță” în legătură cu transferul profesorului în România, ”într-un orizont de timp rezonabil”, însă acest lucru depinde de autoritățile chineze.
Predoiu a mai precizat că autoritățile române sunt în contact permanent cu familia profesorului, cu Ambasada României în China, dar și cu ambasada acestei țări la București.
”Suntem în permanent contact și cu reprezentanții familiei, cu ambasada noastră în China și cu oficialitățile din China. Domnul Balo a avut un ghinion teribil. Toate procedurile erau efectuate pentru transferul lui în România, înainte de închiderea frontierelor ca urmare a pandemiei. Și acolo suntem (…). Am avut comunicări cu Ambasada Chinei de la București, inclusiv o convorbire telefonică cu doamna ambasador”, a explicat ministrul justiției.
Există categorii limitate de persoane care sunt exceptate de la interdicția de a se deplasa în China. Între aceste categorii nu se află și categoria în care se află domnul Balo. Asta este problema, dar avem semnale ceva mai bune în ultima perioadă, în sensul că a fost mărit timpul alocat pentru comunicări telefonice cu familia. Domnul Balo a transmis în aceste comunicări că este foarte bine tratat de către administrația penitenciarului și nu are nici un fel de plângere legat de modul în care este tratat.
Cătălin Predoiu, ministrul justiției:
Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGPR apreciază într-un răspuns pentru Libertatea că ”atunci când situația și măsurile impuse în această țară, pentru reducerea răspândirii COVID- 19, vor permite, se va organiza misiunea de transfer al persoanei la care faceți referire”.
Statul chinez și-a dat acordul pentru transferul lui Marius Balo în România
Curtea de Apel Cluj a recunoscut încă din octombrie 2019 hotărârea de condamnare pronunțată de instanța chineză și a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, sentința definitivă și mandatul de executare a pedepsei au fost înaintate către Ministerul Justiției din China.
Autoritățile române dau dovadă de aceeași atitudine de nesimțire ieșită din comun. Am trimis o grămadă de documente. Faptul că nu le pasă de un cetățean român este mai mul decât evident. E o bătaie de joc. Este al cincilea an de când ne chinuim să-l aducem.
Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo, pentru Libertatea:
MAE: Procedura de transfer pentru executarea pedepsei în România în cazul de față nu poate fi finalizată la acest moment
MAE precizează într-un răspuns pentru Libertatea că Ambasada României la Beijing a menținut și menține în continuare cazul în atenție, continuă dialogul cu autoritățile locale, este în legătură cu cetățeanul român și acordă asistență consulară, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID-19.
Ministerul Afacerilor Externe menționează, de asemenea, că, potrivit informațiilor comunicate de către autoritățile chineze reprezentanților Ambasadei României la Beijing, procedura de transfer pentru executarea pedepsei în România în cazul de față nu poate fi finalizată la acest moment, având în vedere restricțiile de călătorie și măsurile impuse de autoritățile chineze pentru prevenirea efectelor pandemiei de COVID-19.
„Totodată, la solicitarea Ambasadei României la Beijing, comisia pentru analiza transferului persoanei în cauză în România s-a întrunit în luna iunie a.c. (după ce, anterior, întrunirea acesteia, prevăzută pentru luna februarie a.c., a fost amânată, pe fondul suspendării activității instituțiilor publice din Shanghai în contextul pandemiei de COVID-19), fiind stabilite anumite măsuri de către autoritățile chineze pentru realizarea în bune condiții a transferului cetățeanului român.
De asemenea, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Beijing a avut o convorbire telefonică cu cetățeanul român la data de 26 octombrie a.c., cel din urmă fiind informat cu privire la limitele transferului și restricțiile de călătorie impuse de autoritățile chineze în contextul pandemiei de COVID-19′, se mai arată în comunicatul MAE.