„Vreau să vorbesc doar din punct de vedere tehnic, politic se va decide acest lucru în coaliţie. Primul efect este, şi m-am uitat cu mare, mare atenţie la ce au spus şi sindicatele, dar şi anumiţi reprezentanţi ai patronatelor din România, şi este clar că poate părea un măr otrăvit, aşa că e posibil ca anumite venituri să crească, mă refer la veniturile salariale”, a spus ministrul Muncii la Realitatea Plus, potrivit news.ro.

Și a continuat: „Dar noi ştim cu toţii că, spre exemplu, în privat multe contracte se negociază la valoarea netă, la preţul net al muncii, la salariul net şi acolo nu e sigur că vor creşte veniturile odată cu această scădere”.

„Prin scăderea CAS se va adânci deficitul de la fondul de pensii”

Demnitarul PSD a menționat că scăderea contribuției CAS cu 5%, așa cum dorește Florin Cîțu, ar însemna o majorare a deficitului la fondul de pensii.

„Însă ce este sigur că se va adânci deficitul de la fondul de pensii, asta din punct de vedere tehnic, şi oricum în acest moment nu cred că este de dorit o adâncire a deficitului la sistemul de pensii. Eu de la coaliţie nu am nicio decizie, aşteptăm decizia coaliţiei”, a subliniat ministrul Muncii

Budăi a precizat că o majorare a deficitului la bugetul de pensii nu ar duce la scăderi de pensii, însă „poate fi o dificultate în calea majorării de pensii”, arătând că în paralel cu o eventuală scădere la nivelului bugetului de pensii, România se află „într-o încorsetare nedreaptă, până în 2070, într-un procent asumat prin PNRR”.

Întrebat dacă există bani în buget pentru majorări de pensii, ministrul a răspuns că „în această situaţie pot exista probleme, dar acestea sunt problemele Guvernului, nu ale cetăţenilor, Guvernul este în funcţie şi trebuie să găsească soluţii”.

Cîțu: „Singura măsură care poate să crească salariile românilor, reducerea CAS cu 5%”

Pe 15 martie, liberalii au depus două amendamente la proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal, pentru a sprijini angajații, prin diminuarea CAS de la 25% la 20% şi prin majorarea contribuţiei la Pilonul II de pensii, de la 3,75% la 4,75%.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a subliniat că el a propus reducerea contribuţiilor cu 5%. „Asta înseamnă venituri nete mai mari pentru toți românii. O să fie complicat pentru PNL să susțină orice altă măsură, care va crește veniturile doar unei categorii de români, dintr-un sector bugetar anume sau alte categorii”, a afirmat președintele liberal și al Senatului, marți, 15 martie.

Astăzi, 21 martie, Cîțu a declarat că încearcă să îi convingă pe partenerii din coaliţia de guvernare să accepte reducerea CAS cu 5%.

Încerc să îi conving pe partenerii de coaliţie. Sunt mai multe scenarii pe masă. Din punctul nostru de vedere, este măsura care ajută pe toată lumea şi nu discriminează. Eu am văzut tot felul de propuneri care vin pentru un anumit sector sau altul. Nu mi se pare normal. PNL vrea să îi ajute pe toţi românii, pe toţi angajaţii din România, nu doar pe unii sau pe alţii în funcţie de ce ministru are mai multă putere de convingere.

Președintele PNL, Florin Cîțu, azi, 21 martie:

În februarie, Cîțu a transmis că reducerea contribuției pentru asigurări sociale de la 25% la 20% va însemna „aproximativ 317 lei în plus în buzunar pentru românii cu salariul mediu”.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News