În schimb, solicitarea profesorilor privind creșterea salariului va fi adresată abia odată cu adoptarea legii salarizării, care are termen până pe 15 iulie să fie finalizată și pusă în dezbateri cu sindicatele, pentru ca din 1 septembrie să intre în circuitul parlamentar de adoptare.
„Este gata o ordonanță de urgență și va fi pusă în transparență decizională. Așa cum s-a discutat, anexa 8 va fi închisă privind legea salarizării. S-a discutat despre acele persoane din Educație care sunt personal auxiliar și nedidactic și vor primi majorări și va cuprinde și acele bonusuri pentru cadre didactice debutante”, a precizat Marius Budăi.
Potrivit unui anunț anterior făcut de Ministerul Educației, majorările pentru personalul auxiliar și nedidactic reprezintă o creștere salarială de 9%.
„Au fost admise ieri (n.r. – în negocierile dintre guvern și sindicate) anumite soluții pe care liderii coaliției le-au propus. Facem apel la dialog pentru a discuta ce se poate rezolva. S-a convenit în coaliție că tot ce înseamnă educație va fi prioritar în următorul program de coaliție și atunci când se întocmește legea educației”, a mai precizat ministrul muncii.
Întrebat ce va face dacă sindicaliștii din Educație nu vor fi mulțumiți de măsurile anunțate și vor continua greva, Marius Budăi a precizat că este o decizie de luat în coaliție. „Eu nu sunt liderul coaliției să răspund la aceste întrebări. Vă spun doar că avem deschidere la dialog”, a replicat Marius Budăi.
Ce cer profesorii
Peste 150.000 de profesori din întreaga țară au intrat în grevă, luni, 22 mai, alături de câteva zeci de mii de angajați din cadrul personalului auxiliar și nedidactic.
Sindicatele din învățământ cer majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”, astfel încât salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, adică să pornească de la 4.000 de lei; indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă și plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.
De asemenea, pe lista cerințelor apar acordarea de sporuri, acordarea unor drepturi prevăzute de lege și de contractele colective de muncă – decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar sau compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat –, precum și creșterea anuală a investițiilor din învățământ.