„Am avut discuţii cu ministrul muncii în fiecare zi, în ultimele trei zile, cel puţin în fiecare zi, şi în continuare o să am aceste discuţii. Presupun că domnul ministru, săptămâna viitoare, se va duce la Bruxelles şi vom veni totuşi cu ceva foarte clar”, a spus Marcel Ciolacu, într-o declarație de presă.

El consideră că mai este timp pentru ca Parlamentul să finalizeze închiderea acestui jalon.

„Avem timp să terminăm şi în Parlament, sesiunea parlamentară se termină pe 1 iulie, deci nu e nicio problemă, avem timp. Problema este că trebuiau deja închise, fiind în cererea de plată numărul 3, dar sunt ferm convins că ne vom încadra”, a adăugat Ciolacu.

„Îmi cer scuze că nu cer voie UDMR pentru orice”

Întrebat dacă varianta asumării răspunderii, după ce va deveni premier, mai este valabilă, în cazul în care proiectul nu va fi adoptat de Parlament, ținând cont și de faptul că UDMR a spus că nu s-a discutat în coaliţie, Ciolacu a replicat că da și a trimis o săgeată spre partidul condus de Kelemen Hunor.

„Categoric. Îmi cer scuze că chiar nu cer voie UDMR pentru orice vreau eu să… Am spus în sală foarte clar şi îmi pare rău că cei de la UDMR, totuşi, înainte să îşi dea cu părerea, ar trebui să mă întrebe şi pe mine. Nu pot continua ca om politic, ca prim-ministru, dacă eu nu rezolv această problemă”, a punctat liderul PSD și al Camerei Deputaților.

România riscă să piardă bani europeni

România și-a asumat prin PNRR reforma pensiilor speciale, care înseamnă o cheltuială anuală de 0,85% din PIB. Pensiile speciale nu respectă principiul contributivității și sunt un jalon important de rezolvat pentru ca țara noastră să primească de la Comisia Europeană tranșa a treia a banilor alocați.

Termenul, fixat inițial pentru decembrie 2022, apoi pentru luna martie, a fost depășit.

„Dacă nu ajungem la o soluţie cu Comisia Europeană, ne poate costa sume de ordinul sutelor de milioane de euro”, a avertizat ministrul proiectelor europene, Marcel Boloș. La rândul ei, instituția condusă de Ursula von der Leyen a transmis că Guvernul de la București trebuie să respecte recomandările făcute de Banca Mondială.

Senatul a votat o primă variantă pe 29 martie, însă Camera Deputaților, care este for decizional, nu a dat nici până acum votul final.

Pe 6 mai, Ciolacu a spus că, după ce va deveni premier, „îmi voi asuma răspunderea pentru pensiile speciale. Ori trece legea, ori plec eu acasă”. În schimb, actualul premier PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că angajarea răspunderii Guvernului este ultima soluție pe care el o ia în calcul.

Urmărește-ne pe Google News