„Nu a spus nimeni că desfiinţăm Pilonul II de pensii. Mai mult de atât, le-am dat posibilitatea administratorilor din Pilonul II de pensii să investească în parteneriatul public-privat. Un parteneriat care este 100% garantat de stat. Ce vreţi dovadă mai mare a faptului că nu vrem să desfiinţăm acest pilon, dând această posibilitate de investiţii în parteneriatele publice-private? Nu vrem să deranjăm, nu vrem să supărăm, nu vrem să desfiinţăm, dar vrem să informăm corect, că populaţia trebuie să ştie corect ce este cu banii lor şi cât s-a strâns acolo, să fie clar în posibilitatea să ia o decizie în cunoştinţă de cauză”, a declarat Marius Budăi, la Digi 24.
„Banii pe care i-aţi depus la Pilonul II (în cazul retragerii de la acesta, după minimum cinci ani de cotizare – n.red.) rămân acolo, iar în momentul în care ieşim la pensie beneficiem de ei. Sub nicio formă nu te poţi muta cu banii (de la Pilonul II la Pilonul I – n.red.). (…) Nu aş vrea ca populaţia să creadă, şi fără să critic Pilonul II de pensii, că banii din acest pilon vor asigura la pensie nu ştiu ce sumă. Din calculele noastre, până acum vor fi şi cei care vor lua şi 30, 40, şi 50 de lei, lunar. Diferenţa între Pilonul I de pensii, care este un pilon social, şi Pilonul II de pensii este că prin Pilonul I, oricât am trăi, vom avea pensia asigurată. În Pilonul II de pensie voi lua bani de acolo până se va termina ceea ce am contribuit”, a mai adăugat Budăi.
Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate în luna decembrie, românii nu vor mai putea să își retragă banii din fondurile de la Pilonul II de pensii și vor putea opta doar să se transfere la stat. O analiză Libertatea arată că statul român ar economisi anual 9,1 miliarde de lei dacă toți cei 4,9 milioane de români ar opta să treacă de la Pilonul II de pensii la pensia de stat.
Citește și:
BREXIT / Moțiunea de cenzură împotriva premierului Theresa May a picat, cu o diferență de 19 voturi