Luni este ultima zi în care pot fi depuse candidaturile pentru funcția de procuror-șef al DNA. Până la această oră, trei procurori și-au depus candidatura: Florentina Mirică, Marius Iacob și Cristian Lazăr, procuror la Parchetul General. Acesta din urmă este cel care a anchetat Dosarul ”Caselor lui Klaus Iohannis”, dar și Dosarul ”Închisorilor CIA pe teritoriul României”.

Informația că Marius Iacob și-a depus candidatura la conducerea DNA a apărut la câteva ore după Florentina Mirică.

Marius Iacob a fost adjunctul Laurei Codruța Kovesi, iar numele său a fost vehiculat pentru preluarea interimatului la conducerea DNA.

Procurorul Marius Iacob s-a remarcat, după instrumentarea unor dosare complexe pe vremea când era magistrat la Parchetul Instanței Supreme. Astfel, el este magistratul care a instrumentat „cazul Elodia”, dar și dosarul „Maternitatea Giulești”.

Totodată, la DNA, el a preluat – în primă fază – frâiele cercetărilor în Dosarul Colectiv, privindu-l pe fostul edil Cristian Piedone și pe angajații din primărie și de la ISU. În DNA, Marius Iacob s-a ocupat, în principal, de coordonarea serviciilor teritoriale ale Direcției Naționale Anticorupție.

În schimb, în luna mai a.c., Marius Iacob şi un şef de serviciu DNA au fost acuzaţi de abateri în legătură cu procesul Iorga-DNA.

Primul procuror care s-a înscris pentru funcția de procuror-șef al DNA a fost Florentina Mirică.

Citește mai multe despre cine este Florentina Mirică, procurorul care vrea șefia DNA

Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA pe 9 iulie, de preşedintele Klaus Iohannis.

Pe 11 iulie, CSM a decis ca fosta şefă DNA să se întoarcă la DIICOT Sibiu, ca procuror. În aceeaşi zi, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunţat că Laura Codruţa Kovesi a fost delegată la Parchetul General, timp de şase luni, la Serviciul de îndrumare şi control din Parchetul General, pentru îndeplinirea sarcinilor privind strategia naţională anticorupţie.

Ministerul Justiției a lansat în 9 iulie procedura de selecție pentru noul procuror-șef al DNA,termenul limită pentru depunerea candidaturilor fiind în 23 iulie.


CITEȘTE ȘI: 

OPINIE / „Ordonanțele” lui Liviu, cel mai iubit dintre pesediști

Urmărește-ne pe Google News