„Am plecat la negocierile cu Guvernul având la bază o listă de revendicări, cele mai importante fiind să obținem o majorare salarială care să acopere rata inflației pentru 2023 și să se elaboreze un act normativ prin care să se garanteze că în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie”, a amintit Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), într-o conferință de presă susținută luni, după anunțul privind suspendarea mișcării de protest.
„Astăzi, în Guvern s-a dat OUG în care este articol distinct că acest principiu este agreat și de la 1 ianuarie 2024, salariile vor fi majorate cu 50%, adică 50% din diferența dintre salariul care va fi în grila de salarizare și cele din 31 decembrie 2023. Problema de bază este construirea grilei. Vom începe să lucrăm cu Ministerul Muncii și acolo va fi bătălia cea mai importantă”, a adăugat Hăncescu, subliniind că dacă această prevedere nu va figura în noua lege a salarizării, „se reia greva generală”.
„Asta ar însemna ca la 1 septembrie, când va fi depus proiectul legii salarizării în Parlament, să știm exact dacă se respectă sau nu”, a mai spus liderul sindical.
Obligatoriu trebuie să intre în corpul legii acest procent – 50% să fie majorarea de la 1 ianuarie 2024. Dacă acest lucru nu se respectă, înseamnă că cei din această clasă politică sunt complet neserioși și și-au bătut joc de noi.
Simion Hăncescu, liderul FSLI:
La rândul său, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a subliniat că „în momentul în care constatăm că proiectul de lege unitară de salarizare nu conține acea grilă cu reperele deja stabilite prin OUG promovată de Guvern, acțiunea se reia. Exact la începutul anului școlar”.
Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce și-au asumat în acest act normativ se sinucid politic. Anul 2024 este an electoral, vom fi cu ochii pe ei.
Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”:
Președinții celor două federații au insistat, totodată, că au negociat conform mandatului primit din teritoriu și că decizia de suspendare a grevei a fost luată după consultarea liderilor de sindicat din țară.
„A fost un vot al liderilor județeni. Din 57, 51 au spus suspendare, 6 nu”, a precizat Simion Hăncescu, în timp ce Marius Nistor a spus că în cadrul federației pe care o conduce „din 49 de organizații, doar 3 s-au abținut în acordarea unui mandat vizavi de suspendarea acțiunii de protest”.
Sindicatele din Educație au anunțat luni suspendarea grevei generale, în ziua în care acțiunea de protest intrase în a patra săptămână.
Ministrul educației, Ligia Deca, a anunțat că Guvernul a adoptat două ordonanțe de urgență care, spune ea, „oferă garanțiile solicitate de cadrele didactice pentru a avea încredere că rolul lor va fi recunoascut atât prin legea salarizării unitare, cât și prin reformele ce survin în contextul adoptării de către Parlament a noilor legi ale educației”.
„Prima OUG se referă la creșterile salariale care, pe medie, sunt peste 25%. Prin mecanismul pe care OUG îl pune în practică, vorbim despre creșteri procentuale mai mari pentru debutanți. O a doua chestiune se referă la garanțiile conform cărora viitoarea lege a salarizării va avea ca bază salariul debutantului sau al asistentului universitar, plecând de la salariul mediu brut pe economie”, a precizat Ligia Deca.
Foto: Profimedia
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Jumbo • 13.06.2023, 16:55
Etete na😀. Da mi numele unui politician care si a respectat intocmai o singura promisiune😀😀😀