UPDATE ora 18:27: „Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”, a declarat premierul olandez Mark Rutte, în conferința de presă comună cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă de Centrul Național de Instruire Întrunită Getica.
Oficialul a mai spus că România a făcut „foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani” în privinţa aderării la Schengen. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a adăugat că este optimist cu privire la acest lucru, însă nu doreşte să facă „o afirmaţie exagerat de optimistă asupra duratei”.
UPDATE ora 17:44: Premierul olandez, Mark Rutte, a vorbit despre importanța NATO în contextul războiului din Ucraina.
„Parteneriatul nostru NATO este puternic. Suntem umăr la umăr. Nu cedăm agresiunii. România știe deja din cauza poziției geografice cât de agresivă poate fi Rusia. Cu invazia Rusiei în Ucraina toată lumea a aflat că apărarea noastră este importantă”, a spus premierul olandez.
UPDATE ora 17:44: Au început declarațiile de presă comune. Klaus Iohannis a vorbit despre importanța aderării României la spațiul Schengen.
„Am discutat cu premierul Rutte și despre așteptarea legitimă a României de a adera la Schengen și a cetățenilor de a adera. Am reiterat toate argumentele ca aderarea noastră cât mai curând nu este doar necesară și extrem de oportună. România îndeplinește criteriile tehnice și acționează deja ca un membru de facto al acesteia”, a spus Klaus Iohannis.
UPDATE ora 17:31: Premierul Nicolae Ciucă, prezent și el la Cincu, în Brașov i-a mulţumit premierului Mark Rutte pentru prezenţa militarilor din Ţările de Jos în România, alături de colegii lor francezi, belgieni şi români.
„În primul rând, permiteţi-mi să exprim recunoştinţa ţării mele pentru prezenţa în România a militarilor din Ţările de Jos, până la 200 de soldaţi. Eforturile lor, împreună cu colegii lor francezi, belgieni şi români, pentru a construi şi opera Grupul de luptă aliat, sunt foarte apreciate de români. Această contribuţie la postura de descurajare şi apărare a NATO în România este extrem de semnificativă, deoarece reprezintă o dovadă clară pentru Rusia că Alianţa noastră este solidă, unită şi capabilă să îşi apere teritoriul şi valorile”, a declarat Nicolae Ciucă.
UPDATE ora 17:23: Premierul olandei Mark Rutte a declarat în cadrul declarației care are loc la Cincu, în Brașov, că parteneriatul NATO este mai puternic, ca oricând.
„E o onoare să fiu aici. Când eram tânăr, acest tip de cooperare militară era de neconceput. Iată că acum se întâmplă atât de multe sub steagul unei alianțe. Astăzi, parteneriatul nostru e mai puternic decât oricând. Sunteți toți o legătură a flancului estic extins de la Marea Baltică la Marea Neagră. Cu toții îi susținem ferm pe prietenii noștri ucraineni Mulțumesc guvernului României pentru ospitalitatea extraordinară Militarilor le mulțumesc pentru mobilizarea lor”, a declarat premierul olandez Mark Rutte.
UPDATE ora 17:15: Klaus Iohannis i-a mulțumit premierului olandez pentru vizita efectuată în România care vine într-un moment dificil, războiul din Ucraina.
„Sunt bucuros că îl avem ca invitat pe domnul Mark Rutte într-un moment dificil și important moment pentru securitatea NATO. România și Olanda sunt prietene și aliați, țările noastre împart aceleași valori democratice. Vizita dumneavoastră reprezintă expresia relațiilor aprofundate de cooperare pe care România o are cu Țările de Jos”, și-a început discursul președintele Klaus Iohannis.
Președintele României le-a mulțumit militarilor olandezi pentru eforturile depuse alături de militarii români.
„Dragi militari olandezi, vă mulțumesc pentru eforturile depuse alături de colegii francezi, belgieni și români. Mulțumesc și celorlalți militari aliați din România. Prezența dumneavoastră aici demonstrează unitatea, coerența și capacitatea de reacție ridicată care definesc NATO. Împreună cu soldații români faceți Europa mai sigură și protejați valorile euro-atlantice”, a mai adăugat șeful statului.
UPDATE ora 17:11: Premierul olandez Mark Rutte vizitează militarii olandezi care participă la forţa NATO. El a avut convorbiri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Nicolae Ciucă.
Potrivit unui comunicat al Guvernului olandez, temele de discuţie sunt cooperarea militară dintre cele două ţări, cele mai recente evoluţii privind războiul din Ucraina şi energia.
Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis are programată, de la ora 15.20, o vizită la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica, împreună cu prim-ministrul olandez Mark Rutte. Guvernul confirmă că la această întâlnire participă și premierul Nicolae Ciucă, iar la ora 17.30 vor fi declarații de presă comune.
Guvernul olandez a transmis, într-un comunicat citat de news.ro, că Rutte va discuta despre cooperarea militară dintre Olanda şi România. În cadrul întâlnirii vor fi discutate şi subiecte actuale precum cele mai recente evoluţii privind războiul din Ucraina şi energie.
Vizita vine într-un moment în care la nivel european se discută integrarea României și Bulgariei în zona Schengen. În urmă cu patru ani, Olanda s-a opus aderării. „Nu putem primi România în Schengen până nu îndeplinește toate condițiile din MCV”, spune Mark Rutte, în 2018.
Săptămâna trecută, Iohannis spunea, legat de opoziţia Olandei privind intrarea României în Schengen, că „suntem în faza în care se pregăteşte o vizită a experţilor în România care vor să vadă dacă, după 11 ani, ce s-a realizat atunci s-a consolidat, dacă suntem în continuare pe poziţia solidă pe care noi ştim că o avem”.
Întrebat care sunt atuurile ţării în privinţa aderării la Schengen, preşedintele Klaus Iohannis a spus: „Schengen nu este nici despre resurse, nici despre alte lucruri. Este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite, în special pe controlul la graniţe, controlul migraţiei şi aşa mai departe”.
Europa Liberă a relatat marţi că Olanda este ultimul stat care nu şi-a precizat clar poziţia faţă aderarea României la spațiul Schengen.
„Poziţia olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerinţele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informaţii actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, a transmis ambasadorul olandez
Cehia, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, a anunțat că va căuta obținerea unei decizii favorabile pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, până la finalul lui 2022.