„Este prioritatea şi privilegiul meu de a face să avanseze acest sprijin, pentru ca Ucraina să câştige în faţa Rusiei”, a declarat Rutte în timpul unei conferinţe de presă alături de Zelenski.

Rutte a subliniat totodată că Ucraina „este mai aproape ca niciodată de NATO şi îşi va continua drumul până când va deveni membră a alianţei noastre”.

La rândul său, Zelenski a apreciat că țara sa merită să adere la NATO, iar Rusiei trebuie să i se dea „un semnal clar că securitatea garantată pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă este inevitabilă”.

Șeful statului ucrainean a reiterat că ţara sa are nevoie cât mai repede posibil de arme de apărare şi cu rază lungă de acţiune.

Zelenski a făcut totodată o nouă cerere, și anume ca aliații din NATO să ajute în fața dronelor rusești așa cum americanii, britanicii și francezii protejează Israelul în timpul atacurilor aeriene efectuate de iranieni.

„Doborârea în comun a rachetelor iraniene nu diferă de o doborâre în comun a rachetelor rusești”, a subliniat preşedintele ucrainean.

„Suntem conştienţi că este vorba de o decizie dificilă” şi „ei (aliaţii – n.r.) încă nu sunt gata să doboare împreună cu Ucraina rachetele rusești”, a adăugat Zelenski.

Președintele ucrainean a făcut un apel similar și miercuri seara, cerând statelor membre NATO vecine, în principal României și Poloniei, să ajute la doborârea dronelor și rachetelor rusești.

Urmărește-ne pe Google News