Klaus Iohannis a renunțat oficial la cursa pentru șefia NATO, după ce președintele român a rămas fără susținători în fața olandezului Mark Rutte.
Iohannis a informat astăzi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) că i-a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, pe aliaţii din cadrul NATO că se retrage din cursă.
„Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunţe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO, aceştia declarându-se în favoarea susţinerii de către România a candidaturii premierului olandez”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Agenția AFP scrie că șansele liderului român, care şi-a dezvăluit ambiţiile pentru candidatura la funcția de secretar general al NATO pe 12 martie, păreau slabe, în contextul susţinerii lui Mark Rutte de către Statele Unite.
Propunerea era însă serioasă, notează AFP.
România a înaintat în grad în NATO prin poziţia sa strategică la frontiera cu Ucraina şi Republica Moldova, care nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Ea se află, de asemenea, la malul Mării Negre, iar peste 5.000 de militari NATO sunt staţionaţi pe teritoriul român.
Însă Klaus Iohannis nu a reuşit să convingă celelalte 31 de state membre ale Alianţei.
Numai Ungaria premierului naţionalist Viktor Orban l-a susţinut pe Klaus Iohannis, după care l-a abandonat marţi în favoarea lui Mark Rutte.
Candidatul pentru funcția de secretar general trebuie să fie sprijinit de toate cele 32 de țări membre pentru a ocupa postul.
O decizie de numire a olandezului Mark Rutte urmează să fie anunţată până la summitul NATO de la Washington, prevăzut în iulie. În mandatul lui Jens Stoltenberg, care se încheie la 1 octombrie, NATO a luat o importanţă crucială în războiul din Ucraina, notează AFP.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
BONY • 21.06.2024, 10:59
Inca o dovada,daca mai era nevoie,de comportament *** a conducatorilor nostri actuali. Ca s-a retras dl. presedinte din cursa dupa ce i-au tras presul de sub picioare n-ar fi un capat de tara,dar sa fii de acord cu candidatura olandezului (dupa votul Olandei pentru Schengen) este prea mult.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
tomitan • 21.06.2024, 10:51
@ Libertatea.Băi " Scânteia Tineretului" , ce facem ? Pe o parte o aparati pe jurnalista Emilia Șercan ptr ca faptul ca a avut curajul sa faca dezvaluiri despre fabrica de plagiate de la Academia SRI si despre plagiatele lui Ciuca ,Bode & Co, iar pe alta parte ii cenzurati pe cei care scriu acelasi lucru pe motiv "limbaj vulgar sau jignitor".In conformitate cu Codul Penal , plagiatul este considerat furt, iar cei care-l comit se numesc *** hoți etc .De la promovarea pacanelelor de catre managementul Ringier , acum ati trecut la stergerea clantelor din Modrogan 1? PS.Am inteles ca majoritatea n-au avut coloana vertebrala sa continue la "Golazo", dar *** ajuns general la apelul bocancilor la Cotroceni este prea de tot.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
tomitan • 21.06.2024, 07:36
Ce suspans? Cand tu te prezinti inconjurat de bufonul de Someș ,plagiatorii Ciuca si Bode ce pretentii sa emiti? Ati vazut ce repede l-au convins americanii pe aceasta ***? Sertarul de la ambasada, dosarul su cazul s-a incheiat in CSAT ,precum plenara CC al PCR , tot poporul a votat propunerile tovarasului Iohannis : cedarea gratis a unui sistem Patriot Ucrainei si votul Romaniei acordat lui Rutte.Cu toate membrele au votat aia in CSAT cand americanii le-au aratat pisica ( dosarele). P*** ,cand generalii care te inconjoara au probleme atat de etica cat si penale ( plagiatul este un furt), de ce ridici pretentii? Bai tata, se termina mandatul vrei sa apuci pe urmele lui Nastase ***? Sau pe urmele lui Basescu cu fetele bagate in procese penale?
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor, calomnie.