„În acest moment se pare că Ucraina va fi al 33-lea membru. Dar poate că o altă țară i-ar putea lua locul. Dar Ucraina va fi membră NATO în viitor. Asta am decis la Washington. Deci întrebarea este acum despre cronologie. Dacă va fi necesar, vom continua să sprijinim Ucraina pe termen lung”, a transmis Mark Rutte.

„Dacă există o întrebare concretă, „când?”, nu pot să răspund în acest moment, dar lucrăm la toate aceste probleme, astfel încât într-o zi (Ucraina) să devină membră NATO”, a adăugat Mark Rutte.

Reacția secretarului general al al Alianței vine la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat „planul de victorie” Parlamentului unicameral de la Kiev, care constă în cinci puncte și trei anexe, printre care și invitația de aderare la NATO a țării devastate de război.

Pe scurt, invitația la NATO este punctul de plecare al planului de victorie propus de Volodimir Zelenski.

Într-un discus de adio, fostul secretar general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat, în septembrie, că Ucraina nu a fost niciodată mai aproape de NATO, iar uşa îi este deschisă.

Pe de altă parte, premierul slovac Robert Fico a promis, duminică, 6 0ctombrie, că va bloca aderarea Ucrainei la NATO atâta timp cât va fi şeful guvernului acestei ţări.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este o alianță politico-militară formată, în prezent, din 32 de state membre din Europa și America de Nord.

Urmărește-ne pe Google News