Facebook a fost lansată pornind de la o rețea mai mică, Facemash, ideea lui Zuckerberg de a pune în legătură studenții de la Universitatea Harvard, pe care a frecventat-o timp de doi ani. Facemash a fost creată pe ideea de popularitate a persoanelor, iar la acea vreme, el îi numea pe aceștia „proști” pentru că aveau încredere în el pentru publicarea datelor personale,
relatează Business Insider.
În discursul său de marți, Zuckerberg a vorbit despre libertatea de exprimare, reacționând la criticii care vor un control mai puternic al opiniilor publicate pe Facebook. Zuckerberg a atacat și cenzura Guvernului din China, în discursul său de 45 de minute.
El a atras atenția însă spunând că războiul din Irak l-a influențat în decizia sa de a realiza Facebook.
„Când eram la facultate, țara noastră tocmai intrase în război. Era o atmosferă desnădăjduită în campus, mi s-a părut că lumea se purta ca și cum nu avea suficiente informații din mai multe perspective importante. Îmi amintesc senzația de atunci, că dacă mai mulți oameni ar fi avut posibilitatea să-și facă cunoscute experiențele, poate lucrurile ar fi evoluat în altă direcție. Atunci mi s-a conturat convingerea că oferindu-le oamenilor posibilitatea să se exprime le dă putere celor slabi și în timp creează o societate mai bună” a spus Zuckerberg.
Zuckerberg a sugerat astfel că dacă Facebook ar fi existat în 2003, când SUA a invadat Irakul, dezbaterile de pe platforma de discuții ar fi putut determina un rezultat diferit – iar acest lucru a fost decisiv în creearea Facebook-ului, peste un an.
Este pentru prima dată când Zuckerberg vorbește public despre războiul din Irak, ca factor care a influențat Facebook.