„Mark Zukerberg nu și-ar putea deschide în România o firmă pentru că nu și-a definitivat studiile, iar formularul 088 al ANAF l-ar împiedica să facă acest lucru. Asta dacă ar fi să ne luăm după noile norme”, a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Intreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
95% dintre antreprenorii mici și mijlocii din România spun ca formularul 088 reprezintă o birocrație excesivă care îi împiedică să își desfășoare afacerile într-un mod cât mai eficient. În documentul ANAF se solicită informații care se găsesc deja în bazele de date ale Registrului Comerțului, REVISAL și chiar ANAF.
Tot 95% dintre reprezentanții firmelor mici din România spun că acest formular ar trebui înlocuit, în timp ce 97% au aformat că au întâmpinat efecte negative de când a fost implementat acest document.
ANAF: formularul 088 rămâne
Pe de altă parte, Dragoș Doroș, președintele ANAF este de părere că formularul de înregistrare în scop de TVA (088) îşi va menţine intactă utilitatea, dar va deveni mai puţin antipatic şi mai uşor de folosit.
„Ne-am străduit cu vedeta negativă a formularisticii pe care o administrează ANAF – anume Formularul 088. Este un formular care a atras multe antipatii datorită cantităţii administrative sau documentare, cantităţii de documente pe care o necesită atunci când el este solicitat de Administraţia Fiscală. De câteva luni ne aflăm în evaluări, reevaluări şi redimensionări, în sensul diminuării acestei sarcini administrative”, a declarat Donoș.
Potrivit lui, ideea din spatele acestui formular va continua pentru că este un filtru pentru intrarea în sistemul de TVA pe care toate statele din UE și prin urmare și România îl va avea în continuare.
„Singura preocupare pe care o avem este să uşurăm sarcina administrativă de completare a lui. O modificare importantă, anume cei din secţiunea 2, care până acum la modificarea unui sediu…, cei care au cod de TVA şi care trebuiau să vină din nou să depună formularul ca şi cum ar aplica din nou pentru cod de TVA, aceştia vor fii reevaluaţi în funcţie de analiza de risc şi de istoricul pe care îl avem spate şi nu vor mai trebui să depună formularul decât cei care ies cu risc semnificativ”, a mai spus președintele ANAF.