Seismul cu magnitudinea 6,8 care a lovit vineri seară, 8 septembrie, Marocul, a făcut cel puțin 2.012 morți și 2.059 de răniți. Seismul a provocat daune de proporții în Marrakech, unul dintre orașele turistice ale țării, dar mai ales în satele izolate din Munţii Atlas, unde casele din cărămidă de lut, piatră şi lemn au fost distruse complet.
Pentru mulți care au reușit să scape cu viață în urma cutremurului, a început o luptă pentru supraviețuire. Oamenii rămași fără adăpost au dormit pentru a doua noapte la rând pe străzi și încearcă să facă rost de hrană și de apă.
„Ne-am pierdut casele și ne-au murit oameni. De două zile dormim afară”, a spus Yassin Noumghar, în vârstă de 36 de ani, un rezident al lui Moulay Brahim, un sat din apropierea epicentrului seismului, la aproximativ 40 km sud de Marrakech.
„N-avem mâncare, n-avem apă”, a adăugat el, făcând un apel către guvern să ofere ajutor.
Localnicii din zonă au spus că au primit alimente de la prieteni și rude care locuiesc în altă parte. Duminică dimineața, la moscheea din sat se distribuiau brânză, pâine și băuturi calde.
La rândul ei, o femeie din Agadir, sud-vestul Marocului, a descris situația ca fiind „catastrofală” și a spus că niciun ajutor nu a ajuns încă în satul Msouna din Munții Atlas, unde și-a pierdut patru rude.
„Familia mea și-a pierdut casele, bunurile, nu mai are nimic. Oamenii mor de foame. Copiii vor doar apă. Au nevoie de ajutor”, a spus femeia pentru BBC.
Mai multe țări au promis ajutor
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 300.000 de persoane au fost afectate de dezastru.
Mai multe ţări, inclusiv Israel, Franţa, Spania, Italia şi Statele Unite au anunțat că vor oferi sprijin Marocului, în urma cutremurului.
Chiar şi Algeria vecină, cu relaţii încordate cu Marocul, şi-a deschis spaţiul aerian, închis de doi ani, pentru zborurile care transportă ajutor umanitar şi răniţi, notează AFP, citată de Agerpres.
Sâmbătă, 9 septembrie, Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a alertat comunitatea internaţională în legătură cu importanţa ajutorării Marocului, evocând nevoi ce ar putea dura „luni sau chiar ani”.
„Nu este o chestiune de o săptămână sau două. Va fi nevoie de luni, chiar ani de răspuns”, a atenţionat Hossam Elsharkawi, directorul regional pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.
Crucea Roșie s-a angajat deja să elibereze 1,1 milioane de dolari din Fondul de urgență pentru răspunsul la dezastre al organizației pentru a sprijini misiunea.
Trandafir • 11.09.2023, 10:20
Oamenii mor de foame si occidentul cheltuieste miliarde pentru razboi.
durban22 • 11.09.2023, 08:23
Sa vina cat mai urgen acest ajutor international umanitar promis- OAMENII AU NEVOIE DE EL ACUM NU MAI TARZIU !.