În Capitală, sute de oameni au venit de la ora 15.00, la Teatrul Național, pentru a cere în stradă servicii sociale integrate la nivel local în orașele mici și în sate.

„Ultimii doi ani de pandemie nu au constituit un motiv să se acorde atenție victimelor violenței domestice de către statul român. Am sperat că intrăm într-o normalitate, însă ne-am înșelat”, spune unul dintre organizatori de la o tribună improvizată în parcul din fața Teatrului Național din București.

„A venit războiul din Ucraina, care a absorbit multe fonduri străine, care au fost luate de la ONG-urile care luptă pentru drepturile femeilor și victimelor violentei”, mai explică aceasta.

„Victimele au rămas tot acolo, uitate de toată lumea”, concluzionează organizatoarea.

Siguranța fetelor și femeilor din România

„Cerem autorităților locale din urbanul mic și rural să colaboreze cu autoritățile centrale și împreună să finanțeze servicii pentru victimele violenței domestice și violenței sexuale.

Siguranța fetelor și a femeilor din toate etniile și categoriile socio-economice este importantă! Autoritățile au obligația de a ne garanta dreptul la siguranță și integritate!”, se arată în comunicatul publicat pe pagina de Facebook a evenimentului.

Care sunt motivele marșului

Statisticile violenței de gen – atât domestică, dar și sexuală – sunt în continuă creștere în România, arată organizatorii marșului. „Statistica IGPR arată că au fost 90.174 de intervenții în cazuri de violență domestică și s-au emis 12.972 de ordine de protecție provizorii în anul 2022”.

La nivel european, două din 10 femei au suferit violență fizică și/sau sexuală din partea unui partener, iar 3 din 10 – din partea unui membru al familiei. În UE, 10 din 20 de femei au fost victimele unei hărțuiri sexuale.

Obiectivele marșului „Împreună pentru siguranța femeilor” sunt de a asigura victimelor violenței domestice și sexuale un cadru mai sigur și, de asemenea, ca ele să fie crezute și tratate cu atenție și respect atunci când raportează o faptă. În plus, se dorește ca agresorii sexuali să fie pedepsiți de lege, în vreme ce copiii martori la violența domestică să fie protejați de instituțiile statului. „Vrem ca serviciile sociale să acționeze în colaborare inter și intrainstituțională în intervenția și monitorizarea cazurilor”, se mai arată în comunicat. 

De asemenea, organizatorii atrag atenția că femeile ezită să raporteze cazurile de hărțuire sau violență sexuală din cauza stigmatului social și al faptului că serviciile de sprijin nu sunt complet adaptate contextului traumatic al victimelor. 

Aproape o treime din românce suferă violență fizică sau sexuală

„Școlile și universitățile rămân în urmă în datoria lor de a preveni și combate situațiile de abuz, hărțuire sexuală și bullying. Iar locurile de muncă și spațiile publice sunt spații nesigure pentru femei, în care actele de hărțuire sexuală și discriminare au loc frecvent, la fel ca și mușamalizarea acestor cazuri”, se mai arată în comunicat. 

În 2018, 77% din românce considerau că violența împotriva femeilor este larg răspândită, conform unei statistici citate de World Vision. 30% din femeile din România spuneau că au fost afectate de violență fizică sau sexuală după vârsta de 15 ani. 

Cele mai vulnerabile femei sunt în special femeile aparținând comunității rome, care „suferă des acte de violență stradală, hărțuire și umilire cu scopul de a li se interzice accesul” în locurile publice, mai arată comunicatul organizatorilor. 

„În acest moment în care pe scena politică o agendă conservatoare pare să își câștige tot mai mulți/multe adepți/adepte ne dăm seama de pericolele ce pândesc drepturile femeilor și fetelor. În toate statele cu guverne de extremă dreaptă, drepturile femeilor, ale minorităților etnice sau de alt gen au fost primele încălcate sau interzise. Trebuie să fim conștiente/conștienți de aceste pericole”, mai atrag atenția organizatorii marșului pentru drepturile femeilor. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News

Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.

Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.

Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!