UPDATE 19:20. Marşul Diversităţii s-a încheiat sâmbătă, în jurul orei 19,00, după aproximativ două ore, în Parcul Kiseleff. În Piaţa Kiseleff participanţii au strigat: „Uniţi, salvăm, drepturi apărăm”, „Ţinem separat biserica de stat”, „Homofobii, jos cu ei” şi „Drepturi egale”.
UPDATE 18:00. Participanții la „Marșul diversității” au scris pe pancarte mesaje precum „Diferiţi dar egali”, „Dreptate pentru victimele articolului 200”, „Drepturile nu se votează”, „Dragă Coaliţie, nu ne lăsăm. Luptăm, rezistăm, iubim!” sunt doar câteva dintre mesajele afişate.
În faţa Ambasadei Federaţiei Ruse, participanţii au păstrat un minut de reculegere pentru „victimele din Cecenia”.
Preşedintele ACCEPT, Florin Buhuceanu, a declarat că Marşul Diversităţii se află la a XIII-a ediţie, devenind o tradiţie.
„Ieşim în stradă pentru că această societate trebuie să ştie că existăm, că ne cerem drepturile ca orice cetăţean al României. Trăgând linie am reuşit să organizăm cel mai important marş pentru drepturile omului. În acest an, tema principală va fi dreptul la o viaţă privată şi la familie, având în vedere încercările de restricţionare a acestor drepturi în textul constituţional”, a spus Buhuceanu.
[libgallery id=”1845604″]
Foto: Vlad Chirea
UPDATE 17:30. Peste 500 de persoane s-au strâns la Arcul de Triumf, pentru „Marşul Diversităţii”. oamenii au plecat pe jos spre Piaţa Victoriei, în ciuda unei ploi torențiale. Alături de susţinătorii drepturilor comunităţii LGBT se află şi ambasadorul SUA, Hans Klemm.
UPDATE 16:00. „Marșul diversității” a început la ora 16:00, după ce sâmbătă la amiază, aproximativ 100 de persoane au participat la un alt marș, numit „Marșul normalității”, organizat de Asociația „Noua Dreaptă”.
Totodată, marşul normalităţii, organizat „în sprijinul valorilor familiei creştine tradiţionale”, s-a încheiat sâmbătă, la baza Dealului Patriarhiei, unde au ajuns aproximativ 80 de manifestanţi.
Alianţa politică BINE, alcătuită din Partidul Noua Dreaptă, Partidul România Mare, Partidul România Unită, susţine valorile familiei tradiţionale şi se pronunţă împotriva Marşului Diversităţii.
La marș au participat preşedinţii Partidului Noua Dreaptă, Tudor Ionescu, şi Partidului România Mare, Adrian Popescu, şi prim-vicepreşedintele Partidului România Unită, Dumitru Bădrăgan.
Reprezentantul PRM Mirela Vasilache a invitat BOR să fie alături de reprezentanții Marșului normalității „nu numai cu strânsul semnăturilor, ci şi cu un mesaj răspicat”.
UPDATE 13:20. Aproximativ 100 de persoane s-au strâns, sâmbătă, în Piaţa Victoriei din Capitală, pentru a participa la Marşul normalităţii.
„Marşul este pentru susţinerea familiei tradiţionale, familiei normale, familia formată din căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Decizia Parlamentului este una binevenită chiar dacă este una tardivă. Au fost trei partide care, în campania electorală, au promis Coaliţiei pentru familie că vor face demersurile pentru referendum în luna aprilie. Suntem deja în luna mai şi încă nu a trecut definitiv în Parlament această iniţiativă. Sperăm să facă ce au promis. Noi nu vrem să schimbăm nimic, vrem doar să apărăm ce avem, familia tradiţională”, a declarat, pentru Mediafax, un participant la Marşul normalităţii.
„Un astfel de marş al diversităţii este un atac frontal asupra tradiţiilor noastre româneşti, valorilor noastre de familie. Nu îşi are locul în contextul actual”, spune un alt protestatar.
[libgallery id=”1845398″]
UPDATE 10:35: Polițiștii au instituit restricții în București pentru Marșul Normalității și Marșul Diversității, care au loc sâmbătă. Așa că e bine să știți care sunt rutele ocolitoare pe durata desfășurării acestor evenimente, notează Mediafax.ro.
Traficul rutier este restricționat, sâmbătă, între orele 17 și 19:30, pe șoseaua Kiseleff de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei şi pe străzile care acced în șoseaua Kiseleff. Aveți la dispoziție ca rută ocolitoare Piaţa Arcul de Triumf – Bd. Mareşal Constantin Prezan – Piaţa Charles de Gaulle – Bd. Aviatorilor – Piaţa Victoriei.
Tot astăzi are loc Marșul Normalității. Între orele 12 și 12:30, participanții se vor aduna în Piața Victoriei. Marșul începe la ora 12:30 pe traseul Piaţa Victoriei – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Romană – Bd. Magheru – Bd. Nicolae Bălcescu – Piaţa Universităţii – Bd. I.C. Brătianu – str. Halelor – Splaiul Independenţei – Aleea Dealul Mitropoliei. Evenimentul se încheie la ora 14:30.
Deplasarea participanţilor se va face pe banda I şi II de circulaţie, potrivit Brigăzii Rutiere de Circulaţie.
Circulația va fi restricționată și duminică pentru maratonul de ciclism cross country „Prima Evadare”. Traficul va fi restricţionat pe Aleea Privighetorilor – între orele 10.00-10.10 şi Str. Vadul Moldovei şi Str. Padina – între orele 10.00-10.30.
Asociaţia „Noua Dreaptă” organizează un marş, între orele 12.00 – 15.30, pe traseul: Piaţa Victoriei – Piaţa Romană – Piaţa Universităţii – Piaţa Unirii – Dealul Patriarhiei. La adunarea publică, organizatorii estimează participarea unui număr de aproximativ 1000 de persoane.
Sâmbătă 20 mai va avea loc la Bucureşti MARŞUL NORMALITĂŢII – pentru familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, a anunțat Noua Dreaptă.
Organizat an de an începând din 2005 şi ajuns la a 13-a ediţie, MARŞUL PENTRU NORMALITATE este cea mai constantă manifestare publică din România organizată în sprijinul valorilor familiei creştine tradiţionale.
Anul acesta, acțiunea este organizată de partidele Noua Dreaptă, România Mare şi România Unită, reunite în Alianţa politică B.I.N.E. (Blocul Identităţii Naţionale în Europa).
”Manifestarea va exprima protestul românilor care susţin valorile familiei tradiţionale faţă de parada homosexualilor, o manifestare cu caracter obscen şi provocator care promovează în fiecare an ideea legalizării căsătoriilor homosexuale şi adopţiilor de copii de către „cuplurile” de homosexuali”, spun organizatorii.
Bucharest Pride, festivalul anual dedicat drepturilor LGBT, va avea loc la Arcul de Triumf
Între orele 16.00 – 19.45, un alt ONG, Asociaţia „Accept”, organizează un marş pentru promovarea toleranţei şi diversităţii pe Şos. Kiseleff, dinspre Piaţa Arcului de Triumf către Parcul Kiseleff, adunare publică la care organizatorii estimează participarea unui număr de aproximativ 1000 de persoane.
”Această ediție a Bucharest Pride are loc într-un an în care ne confruntăm deja cu efectele inițiativei cetățenești care vizează redefinirea familiei în Constituția României și excluderea socială a familiilor diverse care trăiesc în România zilei de azi. Această inițiativă cetățenească normalizează și încurajează atitudinile homofobe din societate, dublând și legitimând discriminarea pe criteriul orientării sexuale instituită deja în Codul Civil, care neagă orice formă de protecție pentru familiile de același sex. Marșul Diversității devine în aceste condiții Marșul Solidarității cu persoanele aparținând comunității LGBTI, cu toți cei care cred în egalitate în fața legii pentru toți cetățenii României”, au transmis cei de la Accept.
Ambele adunări publice au fost declarate şi avizate în cadrul comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, anunță Jandarmeria.
Deplasarea participanţilor se va face pe carosabil cu restricţionarea circulaţiei rutiere, acolo unde situaţia impune.
Jandarmeria Capitalei recomandă persoanelor care vor participa la aceste adunări publice, dar şi celorlalţi cetăţeni, să manifeste înţelegere faţă de măsurile luate, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicaţiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură şi să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmi dacă observă persoane care au un comportament antisocial.