Cuprins:
Potrivit CNN, această descoperire oferă noi perspective asupra posibilității existenței vieții pe Marte în trecutul îndepărtat.
Meteoritul „Black Beauty”, o sursă importantă de informații
Oamenii de știință au analizat un eșantion din meteoritul „Black Beauty”, găsit în deșertul Sahara în 2011. Acesta conține fragmente de rocă marțiană expulzate în urma unui impact cu un alt obiect ceresc în urmă cu 5-10 milioane de ani. Studiul s-a concentrat pe un singur grăunte de zirconiu din meteorit.
„Datele noastre sugerează prezența apei în crusta marțiană într-un moment comparabil cu cele mai vechi dovezi ale apei pe suprafața Pământului, în urmă cu aproximativ 4,4 miliarde de ani”, a declarat Jack Gillespie, autorul principal al studiului și cercetător la Facultatea de Geologie și Mediu a Universității din Lausanne, Elveția.
Meteoritul „Black Beauty” este o sursă importantă de informații despre istoria geologică a planetei Marte. Acesta conține sute de fragmente de roci și minerale, fiecare oferind indicii despre diferite perioade din cei 4,5 miliarde de ani de istorie marțiană.
Cantități neobișnuite de fier, sodiu și aluminiu
Zirconiul, un mineral rezistent folosit în bijuterii și implanturi medicale, poate oferi informații despre condițiile în care s-a cristalizat, inclusiv temperatura și interacțiunea cu apa. Analiza grăuntelui de zirconiu din „Black Beauty” a detectat cantități neobișnuite de fier, sodiu și aluminiu, sugerând că fluide bogate în apă au lăsat aceste urme în timpul formării sale.
„Am putut observa din modelele în care (fierul, aluminiul și sodiul) se găsesc în interiorul zirconiului că au fost încorporate în grăunte pe măsură ce acesta creștea, ca straturile unei cepe”, a explicat dr. Aaron Cavosie, coautor al studiului și cercetător la Centrul de Știință și Tehnologie Spațială de la Universitatea Curtin.
Sistemele hidrotermale existau în crusta marțiană acum 4,45 miliarde de ani
Pe Pământ, zirconiul din sistemele hidrotermale prezintă modele similare celor găsite în „Black Beauty”. Acest lucru sugerează că, dacă sistemele hidrotermale existau în crusta marțiană acum 4,45 miliarde de ani, apa lichidă ar fi putut ajunge la suprafață.
„Experiența noastră pe Pământ arată că apa este esențială pentru habitatele capabile să susțină viața”, a adăugat Cavosie. „Multe medii de pe Pământ găzduiesc viață în sisteme cu apă fierbinte, inclusiv izvoare termale și guri hidrotermale. Astfel de medii ar fi putut da naștere primelor forme de viață pe Pământ. Noul nostru studiu arată că crusta lui Marte era caldă și umedă în perioada prenoahiană, ceea ce înseamnă că ar fi putut exista medii locuibile în acea perioadă.”
Cercetătorii sunt curioși să afle dacă sistemele hidrotermale, precum izvoarele termale, erau răspândite în perioada când magma ajuta la formarea crustei planetei roșii, între 4,48 și 4,43 miliarde de ani în urmă, sau dacă acestea erau mai episodice.
„Dacă sistemele hidrotermale au fost o caracteristică stabilă pe Marte timpuriu, ar indica faptul că condițiile locuibile ar fi putut persista o perioadă considerabilă”, a concluzionat Cavosie.