Până acum, aproape 47% din populaţia ţintă s-a autorecenzat, potrivit INS. Ceea ce înseamnă că restul de 53% trebuie să răspundă întrebărilor primite din partea recenzorilor, care vor începe să meargă pe teren.
În această etapă, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu față în față, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare.
Cum recunoaştem recenzorul
În total, 20.000 de recenzori vor merge pe teren pentru această acțiune. „Aceştia vor putea fi uşor de identificat în baza unei legitimaţii emise de Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor prin unitatea administrativ-teritorială corespunzătoare.
În cazul în care un recenzor nu prezintă legitimația cu însemnele recensământului, oamenii pot refuza să îl primească în casă.
Recenzarea prin interviu față în față este ultima etapă a colectării datelor de la populație și este obligatorie.
Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 și 5.000 de lei.
Topul județelor la autorecenzare
Până la finalul zilei de 27 mai, ultima zi de autorecenzare, s-au înregistrat 11 milioane de chestionare, dintre care 8,9 milioane de chestionare valide la nivel de persoană (53,9% în mediul urban și 46,1% în mediul rural).
În topul cu cele mai multe chestionare de autorecenzare completate au urmat județele Cluj, Prahova şi Braşov.
Marți, Prefectura București a anunțat că rata de autorecenzare în Capitală a ajuns la 35%.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro