Martin Schulz, liderul social-democraților germani (SPD), va prelua funcția de ministru de Externe și va pleca din fruntea partidului, într-o mișcare la care nu se aștepta nimeni după ce, în septembrie, fostul președinte al Parlamentului European a susținut că nu va mai colabora cu Merkel.
Presa germană a anunțat, miercuri, după ce cele două partide au ajuns la un acord, că Martin Schulz va demisiona din funcția de președinte al SPD și că va prelua portofoliul de la Externe, dar această informație nu a fost confirmată oficial de reprezentanții celor două formațiuni politice.
Atât SPD, condus de fostul președinte al Uniunii Europene cât și conservatorii lui Merkel au obținut rezultate sub cele scontate la alegerile din septembrie și nu au reușit să facă o majoritate fără a colabora cu partidele naționaliste.
Dar în cele din urmă, după patru luni de negocieri, CDU și SPD au ajuns la un cosens, iar Schulz a prezentat acordul cu conservatorii cancelarului Angelei Merkel ca un moment decisiv pentru politica europeană.
Referindu-se la cancelar și Horst Seehofer, liderul partidului bavarez al conservatorilor, Schulz a spus: „Mă veți ierta că i-ați mulțumi lui Merkel și Seehofer, în special în ceea ce privește capitolul politicii europene a acestei înțelegeri, pentru că ceea ce am scris în acest document privind Uniunea Europeană și viitorul său va fi o schimbare fundamentală a direcției în Europa. Cu acest acord, Germania va juca din nou un rol activ și de lider în Uniunea Europeană”.
Anterior, el a respins ipoteza de a forma din nou o „mare coaliție”. Și-a menținut poziția, după ce negocierile oficiale privind formarea unui guvern au eșuat, din cauza neînțelegerilor dintre conservatorii cancelarului Merkel — Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și ramura sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU)—, Partidul Liber-Democrat (FDP, liberalii) și Verzii (ecologiștii).
De atunci, Martin Schulz a fost supus presiunilor atât din interiorul partidului său, cât și din exterior, să-și schimbe poziția pentru a evita organizarea unui nou tur de alegeri.
Cu toate acestea, orice acord trebuie să fie aprobat de cei 464.000 de membri ai SPD, care ar putea încă să voteze împotriva unei alte mari coaliții cu partidul Uniunii Creștin-Democrat (CDU) al lui Merkel.
CDU/CSU a guvernat împreună cu SPD într-o „mare coaliție” începând din 2013 și guvernul lor interimar rămâne în funcție după alegerile din septembrie.
Fostul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz a fost principalul contracandidat al cancelarului Angela Merkel la alegerile parlamentare care au avut loc pe 24 septembrie în Germania. În vârstă de 61 de ani, Martin Schulz vorbește șase limbi străine și are o vastă experiență externă după 23 de ani petrecuți în Parlamentul European, ceea ce îl face potrivit pentru postul de ministru de Externe.