Rico Elmore, un fost candidat din acest stat, și Erin Autenreith, un agent imobiliar, au crezut că sunt artificii. La fel a crezut și Paul Kosko, un pensionar de 63 de ani.

Cindy Hilderbrand, șefa unui grup local republican, a auzit o pocnitură. Pe scenă, Trump a fost surprins de un zgomot puternic și apoi, cu întârziere, de o bubuitură.

Jondavid Longo, primarul în vârstă de 33 de ani din apropiere de Slippery Rock, Pennsylvania, și, totodată, un veteran al Marinei, a declarat că a recunoscut imediat zgomotul: o împușcătură. Dar nici măcar el nu a crezut ce-i aud urechile.

„Nu este adevărat”, a gândit primarul, înainte a auzi alte focuri de armă, de netăgăduit, în succesiune rapidă.

Donald Trump a căzut la pământ, ținându-se de ureche în timp ce sângele îi curgea pe față. Agenții Serviciului Secret l-au acoperit pe fostul președinte.

Momentul incidentului de la mitingul lui Donald Trump:

Jondavid Longo a strigat la cei din apropiere să se arunce la pământ și a sărit să-și protejeze soția.

„Sunt probleme”, gândi Kosko, căzând în genunchi. Joseph Meyn, un medic în vârstă de 51 de ani, a văzut cum un bărbat a fost împușcat de la o distanță de la 10 metri.

„I-am văzut capul explodând și corpul lui căzând în tribune cu o bufnitură”, a spus el. Elmore a sărit peste o barieră pentru a ajuta un bărbat grav rănit, încercând să-și țină cumpătul până când au putut interveni medicii.

Bucuria, transformată în teroare

Pentru cei care așteptaseră ore întregi în căldură sâmbătă la Butler, Pennsylvania, pentru a-l auzi pe Trump vorbind, bucuria s-a transformat instantaneu în neîncredere, groază, teroare și furie.

Trump a fost rănit, deși câțiva centimetri ar fi putut scrie o altă poveste. S-a spus că un glonț i-a lovit partea superioară a urechii. Un participant la miting a murit, iar alți doi sunt răniți grav, au declarat autoritățile sâmbătă seara.

Suspectul, despre care autoritățile federale au spus că este Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, a fost împușcat mortal de agenții federali.

Ziua a început cu entuziasm pentru mulți dintre cei adunați la Butler. Kosko, un pensionar și un susținător înfocat al lui Trump, a spus că a condus 80 de minute de la casa lui din Greensburg, pentru a ajunge la Butler și a ajutat la împărțirea sticlelor cu apă.

Odată intrat, el a luat un loc pe al optulea rând și a vorbit cu o femeie în vârstă, aflată la primul ei miting al lui Trump.

„Oamenii erau doar extaziați și mândri. Comitatul Butler, este inima tipică a Americii”, a spus Kosko. Securitatea li s-a părut previzibil de amănunțită pentru participanții la miting, care au așteptat până la două ore pentru a trece prin scanere și percheziții în bagaje, și-a amintit Melissa Shaffert, o profesoară de engleză în vârstă de 51 de ani din Grove City.

James Sweetland, un medic pensionar al departamentului de urgență din DuBois, Pennsylvania, a spus că, după ce a petrecut ore întregi pe linia de securitate intrând înăuntru, a observat o protecție semnificativă la sol.

„Părea în siguranță. Cred că am văzut militari și au fost echipe SWAT. Pe clădirile din spatele scenei erau două rânduri de trăgători în negru, cu arme de mare viteză. Ei cercetau clădirile din jur”, a precizat James Sweetland.

Când a început mitingul, Jondavid Longo s-a adresat mulțimii, s-a întâlnit cu Trump în culise și apoi s-a așezat în primul rând.

Elmore, un membru al Gărzii Naționale Aeriene și fost candidat republican din Pennsylvania, s-a adresat mulțimii înaintea discursului lui Trump.

Trump a urcat pe scenă cu aproape o oră întârziere, strigând „SUA!” în timp ce se minuna de „mulțimea mare, mare, frumoasă”.

La câteva minute după discursul său obișnuit, el a renunțat la scenariu și a cerut echipei sale de campanie să proiecteze o diagramă care să arate cifrele cu persoanele care au trecut ilegal frontiera în timpul mandatului său, comparativ cu cel al președintelui Joe Biden.

„Acea diagramă e de câteva luni. Dacă vrei să vezi cu adevărat ceva trist, aruncă o privire la ceea ce s-a întâmplat…”, a transmis Trump mulțimii puțin după ora 18.00, întorcând capul să se uite la ecran.

Nu a terminat niciodată ce avea de spus. În timp ce Trump a tresărit și și-a dus mâna dreaptă spre cap, primele țipete s-au auzit din mulțime, iar mai multe focuri de armă au răsunat. Totuși, în acest moment, mulți dintre cei care participau la miting au fost confuzi.

„A fost o liniște totală. Nimeni nu a fugit, a fost foarte ciudat”, a declarat Autenreith, care a spus că se afla în primul rând, în fața lui Trump.

Cindy Hilderbrand a înghețat când l-a privit pe Trump căzând la pământ. „Doar că nu știai ce se întâmplă; erai într-o stare de șoc și te întrebai cum să reacționezi”, și-a amintit femeia.

În al optulea rând, cineva a țipat „lasăți-vă jos!” în timp ce Kosko a lovit pământul. El și ceilalți din jurul lui, aflați în rândurile din față, au făcut tot posibilul să se pitească printre scaunele pliante.

Când a răsunat al doilea foc, Longo a spus că și-a dat seama ce se întâmplă. Dar nu știa dacă trăgătorul se afla lângă el sau nu.

.„Am spus tuturor să se culce la pământ. Soția mea a ajuns jos și m-am pus peste ea. Prima mea grijă a fost că trăgătorul era înăuntru, lângă noi”, a spus Longo, care și-a îndreptat apoi atenția către Trump, a cărui mână o strânsese cu doar 15 minute mai devreme.

Cu sângele curgându-i din urechea dreaptă, fostul președinte a fost înconjurat de agenți ai Serviciului Secret.

Puțini au avut perspectiva de ansamblu pentru a știi cât de gravă e rana. „Inima mi s-a oprit când a căzut. Chiar nu știam dacă va mai putea să se ridice vreodată”, a spus Autenreith.

Apoi, pe măsură ce agenții Serviciului Secret s-au ridicat, Trump s-a aflat între ei, cu pumnul în aer.

Kosko, un fotograf amator, s-a ridicat și a început să facă fotografii. Imaginile surprinse au arătat ceea ce s-a întâmplat: pe fața fostului președinte se putea vedea sânge.

În altă parte în mulțime, însă, gravitatea situației a fost clară de la început. Meyn, proprietar de armă, a spus că din reacția mulțimii și-a dat seama că unii oameni au crezut că zgomotul provine de la artificii sau de la un fel de farsă, dar el nu a avut nicio îndoială că este vorba de focuri de armă.

„Am auzit șapte împușcături rapide. Nu a fost un foc complet automat, dar a fost rapid. Sunt un mare pasionat de arme, așa că știu cum sună. Știam că suntem atacați”, a precizat Meyn.

Un bărbat a fost împușcat în cap

La scurt timp după focurile de armă, Meyn a auzit riposta lunetiştilor din serviciilor secrete. Apoi, a sărit peste o barieră pentru a vedea dacă îl poate ajuta pe bărbatul care fusese împușcat în cap, dar acesta era deja mort, a spus el. A văzut și o femeie care fusese rănită.

A ajutat să-l ducă pe bărbatul împușcat mortal într-un cort în spatele gradenelor.„O femeie plângea isteric și întreba dacă va fi bine. A fost absolut suprarealist”, a spus Meyn.

Când Sweetland a auzit că cineva a fost împușcat, a sărit din instict spre victimă anunțând că este medic de urgență.

„Din păcate, domnul, în vârstă de circa 30 de ani, avea o rană la cap care părea fatală. Era fără puls și fără respirație și avea o culoare cenușie. Am văzut o rană de intrare, care cred că era deasupra urechii lui drepte. Nu am văzut o rană de ieșire”, a spus Sweetland, care a încercat să resusciteze victima, dar bărbatul nu avea puls.

„Doi ofițeri de poliție au venit și l-au ridicat. Era ca o păpușă de cârpă, complet moale. Și familia lui este acolo. M-am întors către ei, iar privirea de pe fețele lor m-a tulburat”, a afirmat Sweetland.

Elmore, care avea pregătire medicală de la Garda Națională, a încercat și el să ajute. Cămașa lui albă era mânjită cu sânge.

„L-am ținut de cap, dar era grav rănit”, a spus Elmore. Nu crede că bărbatul a supraviețuit. El a văzut și o femeie leșinată, dar nu părea să aibă sânge pe corp.

În timp ce Serviciile Secrete l-au scos pe Trump de pe podium în siguranță, Kosko și alții din apropiere s-au străduit să dea sens scenei.

„Când am văzut sângele pe o parte a feței, cei din mulțime au spus: „Oh, Doamne, l-au lovit pe Trump”. Au început să plângă și au devenit isterici”, și-a amintit Kosko.

Hilderbrand a spus că după împușcături, „a fost multă furie, multă frică, mult plâns. Erau câțiva oameni care se rugau.

Câteva ore mai târziu, după ce a reflectat la tot ce se întâmplase, Kosko a declarat: „Sunt republican, dar mai întâi sunt american. Este atât de…, atât de rău”.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News