Martorii de bord apar în instrumentarul de bord sub forma unor pictograme de diferite culori și forme și constituie interfața prin care computerul de bord al automobilului îi transmite celui de la volan apariția unor probleme tehnice sau care certifică activarea unei funcții sau a alteia.
Nu toți șoferii dețin cunoștințe în materie de mecanică auto astfel că, în cazul apariției unor defecțiuni, mai ales la nivelul motorului, unde lucrurile nu sunt simple comparativ cu alte probleme de ordin tehnic.
Unul dintre cele mai clare simptome ale unui propulsor cu probleme este supraîncălzirea acestuia, iar acest lucru îți este semnalat prin aprinderea martorului de bord „termometru”.
Cuprins:
De ce se aprinde martorul de bord termometru
Răcirea oricărui motor cu ardere internă se face cu ajutorul lichidului de răcire sau antigel, așa cum este cunoscut în limbaj popular. Cea mai frecventă cauză a supraîncălzirii motorului o reprezintă un nivel scăzut al antigelului.
Cauzele supraîncălzirii motorului sunt multiple, însă toate sunt asociate cu defectarea sistemului de răcire. Acesta este format din pompă de apă, termostat, ventilator, radiator și furtunuri.
Supraîncălzirea motorului poate apărea și ca urmare a unor probleme de circulație a antigelului prin instalație. În cazul unor scurgeri în sistemul de răcire, nivelul lichidului va scădea, iar acesta va fi „înlocuit” cu aer și circulația în sistemul de răcire se va opri.
Dacă nivelul de antigel este sub minim, componentele interne ale motorului nu vor mai fi răcite corespunzător și se vor supraîncălzi. Pompa de apă are rolul să asigure circulația lichidului de răcire, iar dacă rulmentul sau rotorul acesteia se defectează, motorul se va supraîncălzi.
Iarna, în condiții de temperaturi foarte scăzute, dacă lichidul de răcire nu are concentrația recomandată de producător, pot apărea blocaje din cauza coagulării acestuia în sistemul de răcire. Dacă antigelul îngheață, avariile pot fi grave.
În același timp, supraîncălzirea motorului mai poate fi provocată de ruperea curelei de transmisie sau de defectarea termostatului.
Când se aprinde martorul de bord termometru
Mașinile dispun de un indicator de temperatură a motorului, care se găsește de obicei în instrumentarul de bord.
Există trei astfel de indicatoare. Primul este sub forma unui cadran clasic, fără cifre, pe care sunt trecute doar literele C– „cold” (n.n. – rece) și H– „hot” (n.n. – fierbinte). Aceasta din urmă are în dreptul său o linie roșie.
Al doilea tip de indicator este sub forma unui ceas și este gradat de la 50 la 130 de grade (la unele mașini gradația este de la 40 la 120). Zona roșie este cuprinsă pe plaja de la 120 la 130 de grade.
În sfârșit, al treilea tip de indicator este întâlnit la mașinile moderne care au instrumentar de bord complet digital. În acest caz, indicatorul de temperatură a motorului este digital.
Temperatura normală a lichidului de răcire este esențială pentru funcționarea optimă a motorului termic. Aceasta se situează de regulă între valorile 85 și 110 grade.
Dacă acest semnal luminos se aprinde înseamnă că motorul mașinii tale s-a supraîncălzit, fenomen care se manifestă printr-un abur dens care răzbate dinspre motor.
Ce faci când se aprinde martorul de bord termometru?
În cazul în care acest martor se aprinde în mers, va trebui să tragi pe dreapta cât mai repede și să oprești motorul pentru a evita ale avarii grave. Nu încerca sub nici o formă să repornești motorul!
Așteaptă câteva minute până când motorul se va răci complet. În caz contrar, dacă ridici capota sau încerci să desfaci capacul radiatorului imediat după ce ai oprit motorul riști să suferi arsuri grave din cauza aburului foarte fierbinte.
Apoi, verifică nivelul de antigel și, dacă situația o cere, completează-l. Dacă nu ai antigel în mașină, poți să completezi cu apă distilată sau cu apă.
Pentru a reporni motorul va trebui să mai aștepți câteva minute din momentul în care ai completat cu antigel. Dacă după pornire fenomenul de supraîncălzire își va face din nou apariția, oprește imediat motorul și sună după ajutor pentru că mașina ta va avea nevoie de asistență de specialitate.