Tatăl lui Victor a murit la doar trei luni de la nașterea fiului, fără să știe că acesta fost adoptat, pentru că mama i-a ascuns acest lucru.
Floarea Trocan, mama biologică, a putut să ia singură toate deciziile legate de mezin, pentru că ”nu a vrut niciodată să mă ia de soție la Sfatul Popular”.
Floarea Trocan nu era căsătorită legal cu Tudor Malancu atunci când ea a decis să lase în spital cel de-al optulea copil al lor.
Viața a trecut fără îndurare pentru femeia din satul Butești.
Articolul de azi e, într-un fel, despre opțiunile din viața ei modestă, dar nu neînsemnată, pentru că nici o viață nu e neînsemnată.
Așa cum primul episod nu a fost nici un atac și nici un favor la adresa Vioricăi Dăncilă, ci a fost povestea celor 8 copii și a milioanelor ca ei, la fel articolul de azi spune istoria femeii care i-a dat viață băiatului ajuns în familia premierului României.
Cum ajungi, ca mamă, să renunți la copilul tău, în spital?
Și cum continui să-ți crești, din muncă, ceilalți 7 copii, să-i înveți să fie onești și, după 29 de ani, aflând că fiul tău a ajuns în casa unui prim-ministru, să nu ceri nimic decât să te vadă?
«Bea mult și umbla cu femei»
Tudor, soțul cu trei ani mai mare decât Floarea, era tractorist la C.A.P. ”Am dus-o rău cu el, bea mult, umbla după femei. Ajunsesem ca o scoabă”, spune Floarea. Copiii au venit unul după altul, la un an, doi distanță între ei.
”Dormeam pe jos, eram mulți și camera asta era mai mică pe atunci. Noi șapte și mama, și tata, abia încăpeam”, își amintește Marian, cel mai mare dintre frați.
75% din copiii români săraci trăiesc la țară, conform unui studiu al Băncii Mondiale, și sunt, de departe, cea mai expusă categorie de vârstă, mult peste adolescenți, adulți sau vârstnici!
Marian își privește mama, care a încărunțit la cei 67 de ani, dar care continuă să-și țină de mână copiii, în poză, ei înșiși înconjurați astăzi de propriii copii.
„Regretați că l-ați lăsat pe cel mai mic dintre băieți spre adopție?”.
„Nu, așa au fost condițiile atunci”.
Soțul s-a îmbolnăvit de cancer la plămâni
Floarea Trocan s-a măritat cu Tudor Malancu la 17 ani. „Am trăit cu el, dar n-a vrut să se cunune niciodată cu mine. Iar doi dintre copii nici n-a vrut să-i treacă pe numele lui, zicea că-s făcuți cu alții”, povestește Floarea.
Când femeia era însărcinată cu Victor, lui Tudor i s-a pus diagnosticul de cancer la plămâni.
Prin octombrie 1989, au început drumurile la spital, la București. Floarea făcea naveta între copiii lăsați acasă și soțul internat. O durere în plus pentru femeia care muncea cu ziua, făcând curățenie prin curțile oamenilor și ajutându-i să aducă surcele din pădure.
A murit fără să-și vadă fiul și fără să știe despre adopție
„Ai lui Malancu, îi știm toți, nu contează că nu erau căsătoriți”, spun oamenii din comună.
Toți îi cunosc pe „ai lui Malancu” drept familia în care mama, băieții și fetele au trudit mereu și cinstit pentru ceilalți, în ogradă, pe câmp, în pădure.
Victor, ultimul lor copil, se naște în ianuarie 1990, la Maternitatea din Videle. Asistentele știu că Viorica Dăncilă, 26 de ani, profesoară de Organizarea Producției la Liceul Tehnologic din Videle, dorește să ia acasă „un copil de familie bună”.
Așa îi spun Floricăi asistentele din maternitate, că ea e dintr-o familie bună și că „Doamna profesoară ar vrea copilul”.
Urmează vizita.
Viorica Dăncilă și soțul ei merg la Butești, să o cunoască pe Floarea. Tatăl, Tudor, e în spital la București.
Copilul se naște odată cu ieșirea din comunism, tatăl moare în martie 1990, fără să vadă nimic din capitalism.
Mama recunoaște că nu a avut puterea de a-i spune niciodată că a dat băiatul cel mic, „pe care el îl cerea mereu, pe patul de spital”.
Tudor moare fără să-l cunoască pe Victor.
Între timp, băiatul ajunsese în familia Dăncilă, pe cu totul altă orbită a destinului, una mult mai bună pentru el. Cum Floarea și Tudor nu erau căsătoriți, mama a putut face actele fără acordul tatălui.
Rămasă singură, cu șapte copii și fără nici un venit, Floarea reia ciclul trudei.
„Păi, ce, aveam pâine pe atunci? Mămăligă. Și cum mai dispărea mămăliga după ce o răsturnam pe masă! Mămăligă cu untură, asta mâncam. Căram lemne cu spinarea, săpam în grădină. Mergeam la câmp, la strâns paie. Unde ne chema…”.
Floarea își lua copiii mai măricei după ea, s-o ajute la treabă.
A insistat să facă toți carte! I-a ținut pe toți la școala din Siliștea, până în clasa a opta. Fetele – Geta, Elena, Cristina și Aurelia – s-au măritat pe rând și au plecat din sat, fie în comuna vecină, fie în Germania.
Mădălin și Marian au rămas în Butești, iar Ion-Cătălin s-a dus în Alexandria.
Mama naturală a lui Victor s-a recăsătorit acum 14 ani, cu Gheorghe. Se cunoșteau de la locul lor de muncă. „La cărat lemne, aici ne-am cunoscut”, spune ea. Gheorghe tocmai rămăsese văduv.
„Am chemat copiii și i-am întrebat dacă sunt de acord și toți au zis da. Așa că m-am mutat cu Gheorghe, la Baciu. Stau cu el, îl îngrijesc”, spune Floarea.
Psihologii ar spune că alegerea ei e aceeași. Prea s-a brodit! Toată viața a avut grijă de ceilalți, așa și-a ales și cel de-al doilea soț.
Gheorghe merge în cârje.
Se recuperează după un atac vascular cerebral, care i-a paralizat parțial mâna și piciorul drepte.
Bărbatul are pensie și indemnizație de handicap gradul II, în jur de 1.340 de lei în total. Din banii ăștia, 600 de lei se duc lunar pe medicamente.
Floarea nu are pensie, nu poate primi nici ajutor social, nu se încadrează în plafonul pentru venitul minim garantat. Sute de mii de țărani români, care au lucrat cu ziua prin sate, sunt în aceeași situație.
Gheorghe a făcut cerere la primărie să ia indemnizație de însoțitor, pentru Floarea, dar n-a primit nici un răspuns.
„Bine că sunt zdravănă, sănătoasă. Dacă se supără moșul, rămân pe drumuri”, spune Floarea glumind.
Fetele din Teleorman, băieții și singura noră o sună des, cu fetele din Germania vorbește foarte rar.
Iar pe Victor nu l-a mai văzut după ce l-a lăsat în maternitate. L-a zărit doar acum, la televizor. Dar avea multe vești despre el, câtă vreme locuia în Videle.
Aflase că de băiat se ocupă mai ales mama și mătușa Vioricăi Dăncilă, știa că l-au dat la liceu. „Ce i-aș spune dacă l-aș întâlni? Că îi doresc sănătate și să aibă grijă de familia lui. Să se țină de servici! Ce să-i spun?”.
Același sfat pe care l-a dat și copiilor pe care a reușit să-i crească: „Să se țină de servici!”.
«De ce mi-ar spune mamă?»
E foarte mulțumită de cum a fost crescut băiatul în familia Dăncilă. Atât doar că și-ar dori să-l vadă de-aproape: „Nu vreau să-mi spună mamă, de ce mi-ar spune așa, mamă? Dar să vrea să mă cunoască, să vadă cuibul din care a ieșit… Să-și vadă frații și surorile”.
Uitându-se în urmă, Floarea ajunge la aceeași concluzie ca și acum 29 de ani: nu putea face altfel. „N-are de ce să fie supărat pe mine, că l-am dat la mai bine. Dacă ajungea la orfelinat sau la cine știe ce familie, da… Dar așa?”.
«Domnul Dăncilă a zis că cheamă poliția»
Frații vor să se reunească. Marian și Mădălin sunt de aceeași părere cu mama lor.
Familia nu își ascunde simpatia pentru PSD. „Am votat cu ei”, spun atât mama, cât și frații.
„Dacă a dat norocul peste el, asta e. Dar să știe că n-are de ce să-i fie rușine cu noi. Nu vrem nimic de la el, doar să-l vedem o dată. Că e totuși fratele nostru”, spune Mădălin.
Din cei șapte copii, doar Cristina a încercat să ia legătura cu Victor.
Întâi, l-a căutat la școală, în Videle. Mai târziu, s-a dus la OMV Petrom. „M-am dus la tatăl lui și i-am zis că vreau să vorbesc cu Victor. El, domnul Dăncilă, mi-a strigat că, dacă nu ies, cheamă poliția. Acum trei ani, i-am scris pe Facebook lui Victor. Mi-a răspuns că știe că are mai mulți frați și o altă mamă, dar că nu vrea să ne cunoască”, povestește Cristina.
Invitație la nuntă
Floarea și copiii ei nu renunță la speranța că, într-o bună zi, Victor va dori să-i întâlnească. Surorile din Germania, Geta și Elena, au anunțat că sunt gata să vină în țară, dacă ar apărea un asemenea prilej, să se reunească toți opt.
Aurelia l-a invitat pe fratele mai mic la nunta ei, care va avea loc în luna mai, în satul Cosmești.
În campanie electorală, Victor Dăncilă a trecut și prin Cosmești, și prin Butești, și prin Baciu. Dar, după cum i-au povestit oamenii din sat lui Floarea, băiatul n-a întrebat nici de mama lui naturală, nici de frați.
I l-ar arăta lui Victor și pe Tudor, tatăl lui.
„Dar nu mai avem poze. Când ne-a ars casa, ne-au ars și pozele”.
PRIMUL EPISOD: Destinul celor 8 copii din familia Malancu, dintre care cel mic a fost adoptat de prim-ministrul Viorica Dăncilă
VIDEO România și privilegiul de a trăi într-o familie cu posibilități – „Aș fi vrut să mă înfieze și pe mine!”, spune una dintre surorile lui Victor Dăncilă