Andrey Kozlov, în vârstă de 27 de ani, cetățean rus mutat în Israel în urmă cu aproape doi ani, a fost salvat alături de Noa Argamani, Almog Meir Jan și Shlomi Ziv în timpul unui raid asupra taberei de refugiați Nuseirat din centrul Gaza, pe 8 iunie.
Ei erau ținuți în două clădiri civile din enclavă, iar Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că raidul a avut loc în cele două clădiri simultan, de teamă că răpitorii ar fi ucis unii dintre ostatici dacă ar fi știut că se desfășoară o operațiune.
În momentul răpirii, pe 7 octombrie 2023, tânărul lucra ca agent de securitate la festivalul de muzică Nova.
Într-un interviu pentru CNN, familia lui Kozlov a povestit că, inițial, acesta a crezut că forțele israeliene care l-au salvat au fost trimise pentru a-l ucide.
Tatăl lui, Mihail Kozlov, a declarat că el era „foarte speriat”, pentru că militanții Hamas i-au spus în mod fals timp de luni întregi că „Israelul vrea să-i omoare pe toți”, pentru că „erau o problemă pentru Israel”.
„I s-a spus că Israelul vrea să îl omoare. Nu a înțeles de ce a venit IDF (armata israeliană, n.r.). Îi era teamă că IDF a venit să îl omoare. I-a luat ceva timp să își dea seama că au venit să îl salveze”, a spus bărbatul.
Potrivit acestuia, fără să dezvăluie toate modurile în care a fost maltratat, fiul lui a povestit că „nu a fost văzut ca un om” de către Hamas.
„Aș spune că l-ar fi pedepsit pentru orice comportament pe care îl considerau greșit. Unul dintre exemplele pe care Andrey ni le-a dat… este că în cel mai cald moment al zilei îl acopereau cu pături. Este un calvar. Să fii deshidratat în timpul căldurii”, a declarat tatăl tânărului.
Dmitry, fratele lui Andrey, a spus că militanții Hamas „încercau să nu lase urme (fizice)… Dar tot îl pedepseau într-un fel sau altul. Foarte des pentru lucruri banale”.
„Multe abuzuri”
Medicul care s-a ocupat de tratamentul celor patru ostatici salvați sâmbătă a declarat că aceștia au fost bătuți în timp ce se aflau în captivitate.
„A fost o experiență dură, dură, dură, cu multe abuzuri, aproape în fiecare zi. În fiecare oră, atât fizic, cât și mental și de alte tipuri, iar asta este ceva ce depășește orice înțelegere”, a declarat doctorul Itai Pessach pentru CNN.
El a explicat că cele opt luni de captivitate „au lăsat o amprentă semnificativă asupra sănătății lor” și, în ciuda faptului că inițial păreau în stare bună, toți sunt subnutriți.
„Nu au avut nicio proteină, așa că mușchii lor sunt extrem de slăbiți, există deteriorări ale unor alte sisteme din această cauză”, spune Itai Pessach.
„Au fost perioade în care nu au primit aproape deloc mâncare, au fost alte perioade în care a fost puțin mai bine, dar, per total, combinația dintre stresul psihologic, malnutriția sau faptul că nu au primit suficientă mâncare sau nu au primit hrana potrivită, neglijența medicală, faptul că au fost limitați în spațiu, că nu au văzut soarele și toate celelalte lucruri au un efect semnificativ asupra sănătății”, a mai declarat medicul.
Aceasta a fost a treia operațiune israeliană de salvare a unor ostatici deținuți în Gaza. Autoritățile din enclavă spun că cel puțin 274 de palestinieni au fost uciși în raid și în schimbul de focuri care a urmat cu militanții Hamas.
Odată cu salvarea celor patru ostatici, au mai rămas 116 persoane prizoniere în Gaza, dintre care se crede că 41 au murit.
Israelul a lansat războiul în Gaza în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie, când militanții au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au luat peste 250 de ostatici israelieni. De atunci, în campania israeliană din Fâșia Gaza au fost ucise peste 37.000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă, condus de Hamas, și a declanșat o criză umanitară.
Foto: Profimedia