- Franța este în acest moment a 7-a cea mai afectată țară de COVID-19, după China, Italia, Iran, Coreea de Sud, Spania, Germania. Au fost înregistrate peste 3.660 de persoane infectate și 79 de decese.
- Franţa se confruntă cu cea mai gravă criză medicală din ultimul secol, a declarat joi seară preşedintele Emmanuel Macron.
- În Hexagon are loc mâine primul tur al alegerilor locale, la finalul unei campanii afectate de criza COVID-19, care a dus la anularea mai multor evenimente.
La scurt timp după ce președintele Emmanuel Macron a anunțat măsuri drastice pe teritoriul Franței, Libertatea a luat legătura cu Sever Dron (75 de ani), cunoscutul antrenor român de tenis stabilit la Paris.
Acesta a luat pulsul orașului și a explicat cum gestionează societatea franceză epidemia de coronavirus care s-a extins rapid și în țara lor.
Înainte de alegerile locale care vor avea loc duminică în Franța, populația începe să resimtă din ce în ce mai acut efectele pandemiei. Fostul component al echipei de Cupa Davis a României a dezvăluit că medicii francezi ieșiți la pensie au fost chemați în spitale. O măsură similară a fost luată și în Italia, dar și în Marea Britanie, precum și în mai multe țări, unde sistemul de sănătate este greu încercat.
„Treaba e luată în serios. Abia suntem la început, iar francezii au început să fie atenți. Inclusiv medicii aflați la pensie au fost convocați pentru a face față acestei treburi. Farmaciile au început să împartă măști și gel antibacterian”, a spus antrenorul de tenis.
Multe evenimente de campanie au fost anulate, însă scrutinul se va desfășura, fiind luate anumite măsuri de protecție.
Alegerile municipale din această duminică vor avea loc, n-au fost anulate. Voi fi și eu prezent la un birou de vot, vom primi măști, gel, ni s-a spus să venim de acasă cu un stilou pentru a nu scrie toți cu același.
Sever Dron:
Franța a înregistrat până acum 79 de decese din cauza pandemiei de coronavirus. Sever Dron a explicat care e cel mai periculos focar de infecție.
„Sunt niște focare importante. Unul este lângă aeroportul de la Beauvais, unde vin foarte multe curse low-cost din Italia, din China. La Paris, sunt foarte puține cazuri, dar președintele Macron a vorbit foarte clar și a spus că abia suntem la început și nu e nimic de glumă”.
„Deocamdată, nu e înghesuială prin magazine”
Dacă în mai multe țări, inclusiv în orașe din România, oamenii au golit rafturile supermarketurilor, situația în Franța e, cel puțin deocamdată, mai liniștită.
„Nu e mare înghesuială la magazine. S-a promis că supermarketurile vor fi aprovizionate în permanență. Nu sunt cozi mari. Ce mi s-a părut curios e că n-am mai găsit zahăr la un supermarket, dar am găsit la altele.
Deocamdată, nu e această panică mare de a cumpăra multe lucruri. Ni s-a spus să nu ieșim din casă foarte des. Norocul meu e că stau într-o reședință care e la două minute de un supermarket. S-a decis ca de luni să fie închise școlile, grădinițele, universitățile. Sper să nu fie mare prăpăd”, a mai spus acesta, pentru Libertatea.
Măsurile luate de Franța, anunțate de Ambasada României
- Închiderea de luni (16 martie), a creșelor, școlilor, colegiilor, liceelor și universităților, până la noi dispoziții
- Mărirea capacității spitalelor de a primi pacienți, precum și amânarea intervențiilor chirurgicale care nu sunt urgente
- Încurajarea companiilor să permită angajaților să lucreze de acasă
- Limitarea la maxim a manifestațiilor cu public
- Reducerea deplasărilor care nu sunt strict necesare. Persoanele vulnerabile (vârstnici, cu boli cronice) sunt rugate să rămână, pe cât posibil, la domiciliu