„De 20 de ani trăim un calvar. Suntem amenițați cu moartea. Se folosesc de copii care ne înjură, ne lovesc. Am făcut zeci de sesizări la toate instituțiile abilitate în acești 20 de ani. Nu s-a luat absolut nicio măsură, situația s-a tot agravat. Am ajuns la capătul puterilor. Noaptea, suntem deranjați, copiii se culcă la trei dimineața, toată noaptea urlă. Dau drumul la muzică la maximum, o opresc, îi dau drumul”, mărturisește Camelia Dragoș, care și-a făcut curaj să sesizeze, cu probe, amenințările la care este supusă, pe o platformă lansată recent de Primăria Timișoara pentru astfel de situații. 

Absolventă a Facultății de Calculatoare, în prezent pensionară, Camelia Dragoș susține că imobilul în care locuiește este format din două apartamente. Unul aflat la parter, în care locuiește familia ei, și altul la demisol în care locuiește în prezent familia Cârpaci. 

Totul a început în momentul în care familia cu care împarte acum aceeași curte a devenit o proprietară a unei case lipite. Acea clădire, susține Camelia Dragoș, era formată din două apartamente. Potrivit timișorencei, unul dintre proprietari a fost convins să vândă, iar la presiunile noilor vecini a vândut și cea de-a doua familie. 

Dominic Fritz și Camelia Dragoș

„Probabil vă întrebați de ce am îndurat acest calvar?”

Devenită proprietară a întregii clădiri, familia Cârpaci a pus ochii și pe casa învecinată, deținută de familiile Dragoș (parter) și Popa (demisol). Familia Popa a cedat presiunilor și a vândut apartamentul familiei Cârpaci. Intrată în curte cu familia Dragoș, familia Cârpaci a început presiunile psihologice pentru a o determina pe Camelia Dragoș să vândă și să plece. 

Casa în care locuiește Camelia Dragoș

Nu s-a ajuns niciodată la discuții despre preț pentru că familia Dragoș a spus în permanență „nu” propunerilor de a vinde. „Aceasta este casa mea părintească. Probabil vă întrebați de ce am suportat acest calvar. Pentru că este vorba de mai mult decât de bani. Aici au murit părinții mei, aici am crescut copiii și nu pot să renunț. Le-am spus acest lucru, că nu vreau să plec. Este un apartament muncit din greu, de două generații. Acum, după o viață de muncă în această țară, trăiesc terorizată la pensie de acești oameni”, se revoltă Camelia Dragoș. 

Timișoreanca spune că în cei 20 de ani în care a locuit în aceeași curte cu familia Cârpaci au fost amenințări și injurii, iar la un moment dat, fără să îi amenințe, unul dintre membrii clanului a fluturat în mână un pistol. Altădată, prietenul fiicei Cameliei Dragoș a fost strâns de gât de către unul dintre membrii familiei Cârpaci. Atunci, susține Camelia Dragoș, agresorul a fost încătușat și este un dosar pe rol, dar „probabil o să se mușamalizeze”. 

După ultima faptă, când i-au vandalizat mașina, unul dintre agresori a fost reținut 24 de ore pentru „distrugere”. După expirarea ordonanței de reținere, bărbatul a fost pus în libertate, iar amenințările au continuat. Camelia Dragoș susține că a hotărât să vorbească public despre teroarea la care este supusă nu doar pentru ea, ci și pentru familiile care trec prin situații similare. 

„Oamenii nu au curajul să iasă și să-și spună cuvântul. Această situație este foarte des întâlnită. Vreau ca și copiii mei, nepoții, strănepoții să-și cunoască originea când vin aici. Vreau să vadă casa în care au trăit străbunicii lor și nu o casă sluțită pe care să nu mai recunoască. Este foarte important să ne cunoaștem originea și să o respectăm, să ne respectăm orașul în care trăim. O mulțime de clădiri istorice din acest oraș, care reprezintă trecutul nostru, sunt complet distruse. Gândiți-vă că în străinătate au grijă de o piatră, de un băț care vine din trecut, iar noi stăm nepăsători”, a mai declarat Camelia Dragoș. 

Camelia Dragoș trăiește în teroare de 20 de ani

Reacția familiei Cârpaci la descinderea autorităților

La casa de pe Academician Corneliu Micloși au deschins mai multe echipe ale Primăriei Timișoara, însoțite de echipa de intervenție de la Poliția Locală. Autoritățile, care intenționau să verifice dacă la apartamentul deținut de familia Cârpaci, s-au făcut lucrări neautorizate au fost întâmpinate de o femeie, care le-a interzis accesul în locuință. 

Descinderea autorităților

„E normal să ia cuvântul, să ia cuțitul, să se bată cu copiii? Am camere de filmare pe casă și când le scot le dau la avocat. Să ia mașina din curte, să ia filmările (n.r. camerele de supraveghere), că nu are voie fără semnătura mea, că nu e singur proprietar, suntem doi. Trebuie să ne respectăm cum se respectă toată lumea ca vecini”, a spus femeia, înainte de a intra în casă. 

Explicațiile autorităților

Poliția Timiș a anunțat, după distrugerea mașinii și a camerei de supraveghere, că bărbatul a fost reținut. Poliția Locală a transmis, la rândul său, că, în afară de descinderea făcută cu primarul Fritz, a mai verificat situația de pe strada Academician Corneliu Micloși. 

„Polițiștii locali au efectuat verificări la adresa menționată în urma a două sesizări primite anul trecut, în luna iunie, referitoare la depozitarea în curtea comună de bunuri personale, obiecte de mobilier și materiale de construcții, fiind aplicată sancțiune contravențională conform HCL 371/2007 modificată, în valoare de 1.000 de lei. Alte trei sesizări au fost primite în anii 2016 și 2018, și vizau lucrările de construcții efectuate. În urma verificărilor s-a stabilit că există autorizație de construcție valabilă, emisă în anul 2013 cu valabilitate până în anul 2018, motiv pentru care sesizările au fost declinate, în vederea luării de măsuri, către Directia Generala de Urbanism si Dezvoltare Urbană.  Nu au fost identificate la Poliția Locală sesizări referitoare la tulburarea liniștii publice la adresa la care se face referire”, a transmis Poliția Locală Timișoara.

Codul Penal, modificat pentru astfel de situații

Marți, 28 mai 2024, chiar în ziua în care Camelia Dragoș a decis să își facă publică povestea, Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege prin care cei care își terorizează vecinii pot fi trași mai ușor la răspundere. Modificarea legislativă prevede că față de vecinii agresivi poate fi emis un ordin de restricție și poate fi deschis dosar penal. Deocamdată noua prevedere nu este aplicabilă, ea urmând să intre în vigoare după promulgarea legii de președintele Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News