„Ești cea mai bună doamnă” este felul în care copii romi din cartierul Gârcini, de la marginea orașului Săcele, îi mulțumesc învățătoarei lor.
La puțini kilometri de Brașov, apare Gârcini, acolo unde se deschid drumurile printre munți și o altă lume. Aici predă Florentina Tituleac.
Pe 1 septembrie când a ajuns în Gârcini, învățătoarea nu știa ce o așteaptă. Nimeni nu putea anticipa.
Copiii nu știau ce trebuie să facă cu bucata de hârtie pe care eu le-o dădeam în mână când mergeau la toaletă. Aveam în clasă elevi care nu făceau diferența între „da” și „nu”, care nu înțelegeau cuvinte simple.
Florentina Tituleac, învățătoare:
De aici a început și, după doi ani, a fost fericită când, ajunsă la teatru cu acești copii, organizatorii au fost mirați cât de cuminți au fost. Pentru că știau de unde vin. În spatele absenteismului stau motive mult mai profunde și mai greu de schimbat decât cele ușor de acuzat: lenea sau nepăsarea.
”Absenteismul este una dintre cele mai mari provocări ale comunității, iar în spatele unui «nu vrea, doamnă, să vină» sau a unui «nu am putut să-l aduc» stau diferite provocări pe care părinții nu le pot gestiona. Unii dintre ei au nevoie de lucruri de bază: mâncare, îmbrăcăminte, rechizite. În alte familii, părinții lucrează, iar copiii vin la școală doar când schimbul de lucru al mamei sau al tatălui nu se suprapune cu programul de la școală”, spune Florentina Tituleac.
Întreaga poveste aici, pe Școala 9 BRD.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro