Întoarcerea la putere a talibanilor, pe 15 august, a declanșat un exod al oamenilor convinși că sunt în pericol sub noul regim. Printre ei, foști colaboratori ai SUA și ai aliaților, femei cu funcții importante, dar și persoane LGBT. Ultima dată când talibanii au fost la putere, între anii 1996 și 2001, homosexualii erau uciși cu pietre.

„Mă simt pentru prima dată ca o ființă umană. (…) Totul s-a prăbușit după cucerirea Kabulului. Eram foarte deprimat. Îmi număram zilele până când mor. (…) Mă simțeam un străin în orașul meu natal, Kabul”, spune un bărbat gay, care a ajuns acum în Marea Britanie. Identitatea lui este protejată de jurnaliștii de la BBC.

„Comunitatea LGBT era o comunitate secretă subterană, dar ne cunoșteam, iar dacă unul dintre noi ar fi fost arestat, ne-ar fi putut găsi pe ceilalți”, mai spune bărbatul, adăugând că orașul Kabul nu este chiar atât de mare iar persoanele LGBT nu ar fi fost greu de găsit de către talibani.

„Am auzit și de câteva persoane care au fost arestate”, mai spune el.

Plecarea celor 29 de persoane din Afganistan a fost posibilă cu ajutorul unor organizații internaționale pentru apărarea drepturilor comunității LGBT. Ministrul de Externe al Regatului Unit a colaborat pentru asta cu organizațiile britanice și canadiene Stonewall și Rainbow Railroad, care speră ca în următoarele luni să ajute și alte persoane LGBT să plece din Afganistan.

O primă încercare de a părăsi țara cu zborurile de evacuare de pe aeroportul din Kabul a eșuat. Însă, după aproape două luni, timp în care au trecut printr-o țară terță așteptând viza, ei au reușit să ajungă în Marea Britanie.

Pentru refugiați este începutul unei vieți noi.

„Marea Britanie este o nouă casă pentru mine. Totul este nou pentru mine aici. Un nou stil de viață, o nouă limbă și cultură. Sunt puțin îngrijorat în legătură cu viitorul meu și încerc să-mi dau seama de unde să încep noua mea viață, dar mă simt în siguranță și liber! Este grozav”, spune afganul.

Sosirea celor 29 de persoane în Marea Britanie are loc în contextul în care un purtător de cuvânt al ministrului afgan de Finanțe a spus că drepturile omului vor fi respectate în cadrul legii islamice, dar nu și drepturile homosexualilor.

„LGBT… Asta este împotriva legii Sharia”, a spus Ahmad Wali Haqmal.

 
 

Urmărește-ne pe Google News