O experiență atroce, scrisă în carne și sânge

Așa vorbește un critic literar despre opera autobiografică a Lianei Mânzat, plecată în 2006 din România, după o serie de intimidări venite pe fondul unor dezvăluiri politice. A plecat cu soțul, fiica și mama bolnavă în Spania, unde a luat viața de la zero, însă poate acest aspect este cel mai puțin intrigant din viața ei. Nu a fugit de frică, pentru că până la acest episod, viața Lianei a fost plină de experiențe traumatizante, cum nici în cele mai de groază filme nu există.

După o primă căsătorie, în care a fost sodomizată și bătută până la inconștiență dintr-o gelozie bolnavă, Liana a întâlnit un alt bărbat, care părea să-i aline durerile unui trecut îngrozitor. Nu a fost așa, iar ce avea să se întâmple depășește orice imaginație. Sătulă să fie abuzată, ea i-a secționat penisul celui de-al doilea soț!

”Am făcut alegeri greșite. Cu Ștefan, primul soț, m-am măritat după o lună de relație. Pe Gelu l-am acceptat în viața mea din dorința de a scăpa de drumuri, de a fi mai aproape de orașul unde locuia fiica mea din prima căsătorie. Și-am dat astfel peste un alt monstru. Eram îngrozită, speriată, dar și bolnavă. S-a întâmplat să am un cuțit și am reacționat instinctiv, apărându-mă de abuzuri la care, cu primul soț nu puteam să ripostez. Nu am premeditat, nu am vrut să fac acest lucru, căci aveam toate motivele să o fac în timpul celor zece ani de abuzuri, ireal de cumplite trăite cu Ștefan. Gelu a avut ghinionul să repete aceleași abuzuri iar eu să am în mână un cuțit de bucătărie”, ne-a povestit Liana.

În carceră pentru 10 luni

Pentru gestul ei, a stat zece luni după gratii, după care judecătorii au condamnat-o la doi ani de închisoare cu suspendare. Experiența din spatele gratiilor a fost la fel de marcantă.

”Târgșor! Pușcăria de femei! Lagărul! Spaima pușcăriașelor nou-venite o reprezintă lesbienele. Sunt felicitată peste tot, chiar și de gardiene. Intru. Toate se uită la mine într-o liniște de mormânt. Înfrunt o cameră cu 29 de femei, multe dintre ele foarte periculoase. Le adun pe toate dintr-o privire și spun cu o voce decisă, groasă și răgușită de efortul de a-mi ascunde spaima: – Am tăiat eu o puță. Așa că degetele pot tăia oricâte va fi nevoie! Râd toate. Am trecut cu brio, examenul”, povestește Liana într-un pasaj din cartea ei, ”Visul”.

Liana Mânzat locuiește acum în orașul Cartagena, din Spania, și a publicat deja al patrulea volum despre experiențele ei din țară, iar pe lângă asta a fost invitată să facă voluntariat într-un ONG pentru femei abuzate.

Urmărește-ne pe Google News