Pacienta de 45 de ani descrie faptul că cel mai dificil moment pentru ea a fost cel în care a trebuie să aștepte rezultatul testului, fiindcă își făcea griji pentru familie. Aceasta a fost depistată pozitiv cu coronavirus după ce a intrat în contact cu o persoană în urmă cu șapte zile, care fusese la rândul ei ulterior confirmată.

Femeia descris că în cele șapte zile nu a avut deloc simptome și că era sigură că testul ei va fi negativ din acest motiv. Mai mult, starea ei i-a surprins și pe cei din personalul medical care veniseră la fața locului să o transporte cu izoleta către Spitalul de Boli Infecțioase.

Primele simptome, la 11 zile de la contactul cu persoana infectată

„Când am fost sunată de la DSP și mi s-a confirmat rezultatul pozitiv pentru COVID-19, sincer, am fost surprinsă… dar, în același timp, ușurată, deoarece m-am eliberat brusc de starea de tensiune în care mă aflasem până atunci. Îmi amintesc că, în drumul meu spre Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, asistentul de pe salvarea SMURD cu care mă deplasam se uita la mine nedumerit și nu înțelegea de ce sunt atât de calmă. Fără să mă întrebe direct acest lucru, i-am spus: «să știți că mă simt foarte bine, nu am nimic». Răspunsul a fost unul de uimire: «da, văd și eu că nu aveți nimic!»”, a scris fosta pacientă în mesajul trimis studenților mediciniști.

Primele simptome au venit după patru zile de internare, deci la 11 zile de la contactul cu persoana de la care a luat infecția.

Din descrierea femeii, aceasta a suferit o formă ușoară sau medie a bolii, având senzații de pierdere a gustului, dar și a mirosului. Cele mai grave simptome au constat într-o tuse seacă care i-a dat și o ușoară senzație de sufocare în piept. Femeia de 45 de ani explică faptul că simptomele au durat câteva zile, după care au dispărut.

Mai neplăcute au fost însă simptomele provocate de tratamentul primit: grețuri sau vărsături. Aceasta descrie că a primit Tamiflu și Kaletra, primul medicament fiind folosit în tratamentul gripei în spitale, iar al doilea face parte din schema de tratament a persoanelor infectate cu HIV, având nevoie de tratament adjuvant administrat în spital pentru a trece peste efectele secundare date de medicamente.

Ce sfat le dă celor testați pozitiv cu coronavirus

„Mesajul meu către persoanele care se tem să nu fie infectate este acela de a fi responsabili, de a urma măsurile de igienă și protecție prevăzute de către autorități, de a fi atente la semnele pe care le poate da organismul în această perioadă, de a contacta de îndată medicul de familie la apariția unor simptome specifice și de a-i solicita opinia cu privire la efectuarea unui test pentru COVID-19.

În același timp, este important cum gestionează panica, frica și alte sentimente care pot duce la dezvoltarea unor stări fiziologice asemănătoare cu cele descrise în patologia COVID-19. Și aici mă refer la persoanele vârstnice sau la cele care se cunosc că au un nivel de anxietate mai mare”, a mai relatat femeia.

Aceasta le
recomandă celor care au fost testat pozitiv la infecția cu noul coronavirus să
colaboreze cu reprezentanții DSP pentru ca toți cei cu care au intrat în
contact direct să fie testați, spunându-le oamenilor că este important să fie
cooperanți, optimiști și încrezători.

„Ca fost pacient care a trecut prin această experiență, eu făcând parte din primul val al celor depistați pozitiv, moment în care nu se știau atât de multe lucruri despre evoluția și impactul virusului asupra pacienților din România, pot să afirm că acest virus poate fi ținut sub control, că se poate trece cu răbdare și suport din partea celor din jurul nostru peste această perioadă.”

Urmărește-ne pe Google News