Când medicii săi l-au întrebat dacă este interesat să participe la o testare de medicamente, Peter Becker (al cărui nume a fost schimbat) a fost de acord imediat. Era la începutul lunii aprilie, iar Becker, în vârstă de 62 de ani, fusese internat la Spitalul Universitar din Düsseldorf cu un caz sever de pneumonie cauzat de COVID-19. I se administrau 6 litri de oxigen pe minut. „Am simțit că toate corpurile mele erau toate amestecate”, a povestit acesta pentru publicația Der Spiegel.
Timp de 10 zile, Becker a fost tratat cu Remdesivir, un medicament antiviral experimental, unul dintre acele zeci de substanțe testate în întreaga lume ca un posibil tratament pentru COVID-19.
Medicamentul a fost aprobat recent în Statele Unite de Administrația de Alimente și Medicamente (FDA) și este considerat unul dintre tratamentele care pot contribui la tratarea rapidă a pacienților cu COVID-19.
În prima zi i s-au administrat 200 miligrame de medicament și jumătate din acea doză după aceea. „Deja în prima seară, am putut spune că se întâmplă ceva în corpul meu”, spune el. „A doua zi, m-am simțit mult mai bine.”
El a fost trimis acasă de la spital la mijlocul lunii aprilie. „Probabil că îmi va lua câteva săptămâni pentru a mă recupera complet”, a spus Becker. „Dar cui îi pasă? M-am întors acasă.”
Rapoarte precum acesta, de la pacienți și medici din țări din întreaga lume, i-au determinat pe mulți să creadă că Remdesivir ar putea fi medicamentul care, în sfârșit, atenuează temerile oamenilor de pandemie. De asemenea, au determinat ca prețurile acțiunilor producătorului american de medicamente, Gilead Sciences, să crească în mai multe rânduri, doar pentru a se scufunda din nou atunci când datele pun la îndoială eficiența medicamentului.
De miercuri, însă, a fost clar că rapoartele individuale au, de fapt, o bază științifică. Un studiu american realizat de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), care a implicat 1.063 de pacienți spitalizați cu COVID-19, a descoperit că cei tratați cu Remdesivir s-au recuperat mai repede decât cei care au primit un placebo.
În medie, pacienții care au primit Remdesivir și-au revenit în 11 zile, cu aproximativ patru zile mai repede decât grupul de control – o reducere cu aproximativ 30% a duratei bolii. Acest lucru face Remdesivir primul medicament care prezintă un efect dovedit împotriva COVID-19.
Mortalitatea în studiul american a scăzut de la 11,8% la 8%. Dar această scădere nu este considerată semnificativă – adică ar fi putut fi noroc. Și nu există date despre efectul medicamentului asupra necesității de ventilație a pacienților.
Și nu tot ceea ce pare să funcționeze din punct de vedere statistic are efect asupra realităților cotidiene din clinică, spune Marcio da Fonseca, consilier medical pentru boli infecțioase pentru organizația Medici fără frontiere, aflat în prezent în Brazilia. Remdesivir nu este „un schimbător de direcție”, spune el. „Un schimbător de direcție ar fi un medicament care s-a dovedit a preveni nevoia de ventilație mecanică sau a preveni moartea.”
foto: imagine de ilustrație Hepta