”Am rude care urmează să-și înscrie copiii la aceeași școală în câțiva ani. Îmi doresc ca măcar atunci să nu mai fie Cezara Crîsnic profesoară“, ne-a mărturisit fostul elev.
A preferat să nu-și dea numele ca să nu le creeze probleme celor apropiați, așa că o să-i spunem Andrei. Acesta a avut-o ca profesoară de Matematică pe Cezara Crîsnic între 1995 și 1999.
Îi vâna pe copiii cu părinții plecați în străinătate
Bărbatul povestește că, începând din clasa a V-a, Cezara Crîsnic îi întreba pe elevi unde lucrează părinții lor, câte case și terenuri dețin sau dacă sunt plecați în străinătate.
La acea vreme o interesau mai ales părinții plecați în afară. Ei aveau bani și, fiind la distanță, nu puteau să-și verifice copiii cât învață la meditații.
Fost elev al profesoarei Cezara Crîsnic:
5 copii din clasa lui Andrei au început să facă meditații cu profesoara de Matematică chiar din clasa a V-a.
Părinții lui Andrei nu se încadrau în categoria preferată de Cezara Crîsnic. Tatăl său muncea pământul cu ziua, iar mama sa lucra ca femeie de serviciu în Galați. Chiar dacă aveau venituri modeste, au făcut tot ce le-a stat în putință pentru ca Andrei să învețe carte.
Meditații pe ascuns cu alt profesor
„Le-am spus părinților că nu înțeleg ce îmi predă doamna profesoară la ore, iar ei au decis să mă dea la meditații și pe mine, tot din clasa a V-a. Nu la doamna Crîsnic, pentru că ea făcea meditații cu 7 copii în același timp, deci ar fi fost bani irosiți. M-au dat la o profesoară de Matematică tot din Cudalbi, dar de la altă școală și care lua mai puțini bani“, povestește Andrei.
Părinții i-au cerut să nu spună nimănui că face meditații la altă profesoară, de teamă să nu afle Cezara Crîsnic și să-i dea note mici. Andrei, deși era doar un copil, a știut să țină secretul.
După ce a intrat în clasa a VII-a, profesoara Crîsnic a început să facă presiuni și asupra lui Andrei ca să facă meditații cu ea. „Andrei, nu vrei să faci pregătire? Te crezi în stare să iei Evaluarea Națională?“, îl întreba Cezara Crîsnic, deși Andrei era unul dintre cei mai buni elevi din clasă.
„Voia să mă simt prost“
„Voia să mă simt prost. Când mă trecea în fața clasei la tablă era mai dură, nu avea niciodată răbdare cu mine. În schimb, cu cei care făceau meditații era mai bună“, își amintește bărbatul care acum are 34 de ani.
A reușit să ia opt la Evalurea Națională și să intre la un liceu din Galați. Acum lucrează în construcții în Marea Britanie. A plecat în 2014 împreună cu soția sa, pentru că își doreau o viață mai bună. Spune că nu mai vrea să se întoarcă în România.
„Copilul m-ar blestema dacă m-aș întoarce în țară. La ce să mă întorc? Ce educație poate România să-i ofere lui?”, mai spune el.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro