Serghei a căutat ajutor juridic pentru a evita să fie trimis înapoi pe linia frontului, după ce, spune el, a rămas traumatizat în urma războiului. Principalul motiv reclamat de soldat este slaba pregătire a armatei ruse.
„Credeam că suntem armata rusă, cea mai bună din lume”, spune tânărul. Se aștepta să aibă echipamente de bază, precum dispozitivele de vedere pe timp de noapte.
„Eram ca nişte pisoi orbi. Sunt şocat de armata noastră. Nu ar costa mult să ne echipăm. De ce nu s-a făcut acest lucru?”, a mai afirmat tânărul.
Serghei s-a înrolat în armată în calitate de recrut, dar, după câteva luni, a luat decizia de a semna un contract profesional de doi ani, care îi va oferi şi un salariu.
În ianuarie, Serghei a fost trimis în apropierea graniţei cu Ucraina pentru ceea ce i s-a spus că vor fi exerciţii militare. O lună mai târziu, pe 24 februarie i s-a spus să treacă granița. Începea războiul. Aproape imediat, unitatea sa s-a trezit atacată.
Comandantul lor le-a spus imediat: „Ei bine, după cum v-aţi dat seama până acum, nu este o glumă.”
Au fost bombardaţi continuu, spune soldatul, atât atunci când se deplasau, cât şi atunci când erau parcaţi peste noapte.
În unitatea sa de 50 de persoane, 10 au fost ucise şi alte 10 au fost rănite. Aproape toţi camarazii săi aveau sub 25 de ani.
El susține că avea colegi atât de slab pregătiți, încât „nu ştiau să tragă şi nu puteau deosebi un capăt de mortier de altul” .
Rezistența ucraineană și „lipsa de strategie a Rusiei”
Într-un incident, soldatul spune că a trebuit să îşi depăşească camarazii prinşi într-un vehicul în flăcări în faţa sa.
„A fost aruncat în aer de un lansator de grenade sau altceva. A luat foc şi erau soldaţi [ruşi] înăuntru. L-am ocolit şi am mers mai departe, trăgând în timp ce mergeam. Nu m-am uitat înapoi”, a mai afirmat tânărul.
Unitatea sa a înaintat prin zona rurală ucraineană, dar a existat o lipsă clară de strategie, spune el. Întăririle nu au reuşit să ajungă, iar soldaţii erau slab echipaţi pentru sarcina de a cuceri un oraş mare.
„Am mers fără elicoptere – doar în coloană, ca şi cum ne îndreptam spre o paradă”, a adăugat el.
Tânărul crede că comandanţii săi plănuiseră să captureze fortăreţe şi oraşe-cheie foarte repede şi calculaseră că ucrainenii se vor preda pur şi simplu.
„Ne-am repezit înainte cu înnoptări scurte, fără tranşee, fără recunoaştere. Nu am lăsat pe nimeni în spate, aşa că, dacă cineva se hotăra să vină din spate şi să ne lovească, nu exista protecţie”, a mai declarat soldatul.
Plângerile lui Serghei cu privire la lipsa de echipament au apărut, de asemenea, în conversaţii telefonice presupuse a fi între soldaţii ruşi şi familiile lor, interceptate şi postate online de către serviciile de securitate ucrainene.
La începutul lunii aprilie, Serghei a fost trimis înapoi peste graniţă, într-o tabără de pe partea rusă. Trupele fuseseră retrase din nordul Ucrainei şi păreau să se regrupeze pentru un asalt în est. Mai târziu, în aceeaşi lună, a primit ordinul de a se întoarce în Ucraina – dar i-a spus comandantului său că nu era pregătit să plece.
„A spus că e alegerea mea. Nici măcar nu au încercat să ne contrazică, pentru că nu eram primii”, a declarat soldatul pentru BBC.
Îngrijorat de reacția conducerii, el a decis să ceară consiliere juridică.
Un avocat l-a sfătuit să îşi returneze armele şi să se întoarcă la sediul unității pentru a depune o cerere în care să explice că este „epuizat moral şi psihologic” și că nu mai poate continua să lupte în Ucraina. Alți doi colegi au primit același sfat.
Întoarcerea la unitate era foarte importantă, căci altfel ar fi putut fi acuzați de dezertare.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina