Julius Isingoma, 18 ani, s-a aflat printre cele şase persoane care au reuşit să supravieţuiască asaltului care a durat câteva ore.
Atacatorii au ajuns la căminul băieţilor, dar studenţii s-au încuiat în interior. „Când nu au putut deschide uşa, au aruncat o bombă în interior, apoi au folosit ciocane şi topoare pentru a sparge uşa”, a spus Isingoma.
Julius se afla în spatele mai multor studenţi care au format un scut lângă uşă şi care au fost împuşcaţi mortal când militanţii au intrat în cămin.
S-a urcat pe pat supraetajat, a îndepărtat scândurile de lemn ale tavanului, pentru a se ascunde în pod. De acolo, a privit cum colegii săi erau ucişi cu brutalitate de atacatori, care au dat foc la saltele şi au plecat.
„Eram intoxicat de fum şi am căzut în dormitor, cu un zgomot surd”, a spus el. Militanţii au auzit zgomotul şi s-au întors.
M-am întins lângă trupurile însângerate ale prietenilor mei şi m-am gândit repede. Apoi m-am uns cu sânge în urechi, pe gură şi pe cap. Când au venit militanţii, mi-au verificat mâna pentru puls şi au plecat.
Julius Isingoma:
Isingoma este internat acum la Spitalul General Bwera din districtul Kasese.
Un alt supraviețuitor, Godwin Mumbere, se afla în același cămin cu Julius. Băiatul de 18 ani a povestit că atacatorii au mers la căminul fetelor, le-au târât afară și le-au ucis cu macete.
Au venit apoi la căminul de băieți, au spart ușa și au început să atace studenții.
Patul sub care se ascundea Godwin a fost răsturnat, iar prietenii lui care erau deasupra au căzut la pământ și au fost uciși.
„Atacatorii m-au văzut, dar au crezut că sunt mort”, a spus el, pentru BBC. S-au întors în cămin pentru a se asigura că toți erau morți. „M-au împușcat în mână și au incendiat căminul”, a spus el.
A ieșit în fugă din cămin, a escaladat poarta școlii și a fugit la un magazin din apropiere, printr-o plantație de cacao. A ajuns la o cabană și s-a ascuns sub un vehicul până când a fost salvat.
Preşedintele Ugandei, Yoweri Museveni, a dat vina pentru atac pe Forţele Aliate Democrate (ADF), adăugând că acestea „probabil că lucrează cu alţi criminali”.
El nu a dat detalii, dar a promis că îi va vâna pe militanţi în ascunzătorile lor de peste graniţă, în Republica Democrată Congo.
ADF, care nu a făcut încă niciun comentariu, a fost înfiinţată în anii 1990 şi a luat armele în mâini, acuzând persecuţii împotriva populaţiei musulmane minoritare. Liderul său ar fi jurat credinţă grupării Stat Islamic (SI) în 2016.
Foto: Profimedia