UPDATE | Spitalul Witting a rămas de azi și fără singurul medic epidemiolog. Acesta s-a transferat la DSP, potrivit informațiilor furnizate de medicul Alexandru Gâdea.
Tot acesta a transmis Libertatea că, de aseară, informal, au fost sistate internările. Aceasta nu a fost o decizie oficială, asumată de managerul spitalului.
Și tot o informație de ultimă oră, încă un pacient a cărui stare s-a agravat a fost transferat cu ambulanța la un alt spital din lipsa secției ATI.
Potrivit medicului Gâdea, ieri, DSP a făcut o nouă vizită la Witting în încercarea de a pune la punct circuitele și a dispus crearea unor paravane care să despartă culoarele verzi de cele roșii.
Conducerea Spitalului Witting nu a transmis, până la această oră, niciun punct de vedere cu privire la situația semnalată de Libertatea.
Au trecut câteva zile de când, la începutul săptămânii, cadrele medicale de la Spitalul Witting nu au mai putut să tacă și au ieșit în curtea unității medicale ca să-și strige disperarea. Problemele au atras atenția presei acum ceva vreme. Nimeni din conducere nu a venit nici acum să-i asculte, reclamă ei.
Spitalul este plasat în București, în zona Plevnei și aparține de Ministerul Transporturilor și de Ministerul Sănătății.
Angajații au făcut un proces-verbal în care au înregistrat toate problemele și au trimis memorii la toate instituțiile statului. Iată ce au reclamat:
Apelează la SMURD, dacă starea bolnavilor se agravează
“Ministerul ne declară și crede că noi suntem suport, noi nu suntem nici cal, nici măgar, iar dacă avem complicații, dăm telefon din nou la SMURD și îi transferăm. Până acum am avut cel puțin doi pacienți care au fost luați cu SMURD și duși la alt spital suport care are ATI”, spune Alexandru Gâdea, medic de chirurgie internă și lider de sindicat.
El susține că, având în vedere cât de repede și neprevăzut se poate agrava starea de sănătate a unui pacient infectat, un spital-suport COVID fără secție ATI e greu de imaginat.
“Ventilatoarele au fost aduse oricum în cantitate mult prea mare față de o secție non-COVID, și chiar și pentru COVID”, spune chirurgul.
Pot exista prea multe ventilatoare, în timp ce Raed Arafat susține că, dacă se păstrează rata infectărilor, «Vom fi puși să alegem între bolnavi?». Da, pot exista prea multe, dacă nu sunt bine distribuite.
Din 16, nici măcar 6 nu sunt folosite
“Ni s-au adus 16 ventilatoare, nu știu de ce au cumpărat atâtea, pot să îmi imaginez, să fac presupuneri, dar nu le fac, ci doar constat. Iar dintre aceste 16 ventilatoare nici măcar 6 nu sunt funcționale, pentru că nu avem personalul suficient”, detaliază medicul Gâdea.
Sunt paturile frumos așa aranjate, fiecare cu ventilatorul lui, dar nu sunt funcționale, pentru că nu are cine să le folosească. Ventilatoarele nu sunt ca niște motoare, le pui în funcțiune și duduie. Trebuie să fie deservite oră de oră de un personal, pe care noi nu îl avem.
chirurgul Alexandru Gâdea:
Criza de medici de terapie intensivă
Doctorul mai spune că spitalul are cu totul trei medici de ATI.
“Dintre care doi sunt apți condiționat, adică au comorbidități care îi împiedică să intre direct la COVID. Deci rămâne unul singur. Și nouă ne trebuie cel puțin 6 medici”.
Pacienții a căror stare de agravează pot doar spera să reziste până ce sunt transferați la alte spitale.
Spitalul nu mai are nici măcar un medic infecționist
“Am avut, în primele două săptămâni, un medic detașat, iar de luni nu mai avem deloc. Săptămâna aceasta a fost catastrofal fără medic infecționist”, spune Gâdea.
Practic, spitalul nu avea inițial infecționist, așa că un specialist a fost transferat pentru două săptămâni. Detașarea a expirat.
“Noi funcționăm, de fapt, ca un fel de secție externă a unui spital de infecțioase. Vine pacientul cu tratament cu tot și noi îl îngrijim. Dar noi nu avem infecționist”.
Bolnavul nu e ca o mașină, i-ai dat ceva și merge. Dacă se modifică ceva în starea lui, cine schimbă schema de tratament? Nu merge așa cu infecționistul. A trecut pe acolo, a făcut check-in, check-out și a plecat.
chirurgul Alexandru Gâdea:
Nici farmacist cu acte în regulă nu are spitalul.
“Farmacista noastră s-a pensionat acum două luni, iar noua farmacistă nu a apucat să-și ia toate autorizațiile. Nici măcar medicamentele din farmacie nu sunt eliberate cu autorizație. Le folosim că asta e, dar fără autorizație”.
Circuite lipsă, oameni puși în pericol
În plus, Alexandru Gâdea atrage atenția că nici după trei săptămâni nu a fost rezolvată problema circuitelor.
Circuitele la noi sunt o harababură. Nu avem autorizație din partea DSP București, deci în această harababură nici autorizație nu avem.
Chirurgul Alexandru Gâdea:
Nici liniile de gardă nu ar fi întocmite conform normelor de siguranță.
“Medicii care acționează pe această mare secție COVID și care sunt de gardă nu au specialitatea asta. Se fac două linii de gardă, că avem 30-40 de pacienți. Una e pe medicină internă, dar în a doua gardă activează toți medicii – ORL, oftalmo, chirurgie – dar fără să aibă calitatea. Ei pot să ajute, dar ca să ajuți, trebuie să ai și calitatea. Altfel intră în malpraxis. Acești medici trebuiau să îngrijească pacienții pentru afecțiuni conexe”, spune Alexandru Gâdea.
El atrage atenția că desființarea tuturor celorlalte secții ar putea reprezenta un pericol în plus pentru pacienți.
“Ar trebui să avem și toate celelalte secții funcționale. Dacă are pacientul de COVID o complicație și trebuie să îl operezi, unde îl operezi? Îl trimiți iar, la alt spital?”.
Conducerea spitalului e acuzată că minte în raportări
“Una e realitatea și alta e ceea ce se raportează. Altfel nu înțeleg de ce cei de la centrul de comandă din spitalele de boli infecțioase trimit pacienți, crezând că noi îndeplinim condițiile. Informațiile pleacă în sensul că totul e corect, că avem circuite, avem autorizări, avem ATI, avem de toate. Și asta se bazează pe raportările pe care le face conducerea”, conchide liderul de sindicat.
Medicii de la Witting au depus memorii, luni, la DSU, DSP, la Ministerul Sănătății, la Administrația Prezidențială, la Colegiul Medicilor și la Ministerul Transporturilor. Deocamdată a venit doar confirmarea de primire.
Contactat de Libertatea, managerul Cristian a spus, prin secretara sa, că “sunt în spital cu o comisie, aștept întrebările pe e-mail”. În momentul primirii răspunsurilor, le vom publica.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro