SUMAR:

Parlamentul și Guvernul se implică în scandalul româncelor abuzate sexual în Italia. Parlamentarii dar și Executivul vor să știe exact ce se întâmplă cu zecile sau chiar sutele de românce care muncesc în Italia, în special în zona Sicilia și despre care presa britanică a scris că sunt sclave sexuale ale patronilor lor,italienii.

Astfel, ieri, la Parlament, președintele comisiei românilor de pretutindeni, senatorul PNL Viorel Badea a avut o discuție cu oficialii români dar și cu reprezentantele unor asociații ale românilor din Italia, care au dezvăluit ce se întâmplă cu românii, în special cu româncele care muncesc fără acte legale în această țară.

Cele două le-au spus parlamentarilor și celor de la Guvern că românii care muncesc ”Cizmă” sunt sclavi, mai ales în zona Sicilia. Aici nu nici măcar cele mai elementare condiții de viață: trăiesc în ghetouri, li se iau actele, nu au cum ajunge în orașe, fiind izolați total de orice civilizație, nu au apă și nu beneficiază de cea mai elementară asistență medicală.

La începutul lui 2016, un sfert din muncitorii străini din Sicilia (provinciile Catania, Ragusa, Messina, Palermo) era români.

În Sicilia se află peste 50.000 de romani. Lucrează fără contracte de muncă, muncesc și trăiesc în baraci, nu au apă potabilă, servicii sanitare, sunt izolați fără transport în comun. Sunt plătiți cu 15-25 de euro pe o zi de muncă de 10 ore, deși contractul agricol prevede 52 de euro pe zi pentru 6 ore de muncă.

Mai mult, femeile sunt abuzate sexual de patroni, care nu se protejează când fac sex și le obligă pe acestea să abandoneze copiii în spitale, sub amenințare.

Italia e pe primul loc la traficul de copii în Europa. ”Unde sunt copii româncelor?”, se întreabă Emilia Spurcaciu, din partea federaţiilor sindicale a muncitorilor din agricultură şi construcţii din Italia.

Păstârnac: Dorim mărirea asistenței consulare în domeniul combaterii traficului de ființe

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a anunţat marţi, la dezbaterea organizată de Comisia pentru românii de pretutindeni din Senat pe tema situaţiei lucrătorilor români din sudul Italiei, că se dorește mărirea asistenței consulare în domeniul internelor și în domeniul combaterii traficului, cu Italia.
„Încercăm să mărim asistenţa consulară în domeniul internelor şi în domeniul combaterii traficului, astfel încât să ne putem adresa victimelor cu ansamblul de măsuri pe care-l avem la dispoziţie, dar în acelaşi timp să continuăm şi să intensificăm campaniile de informare pentru a preveni aceste situaţii. Este o misiune comună a Ministerului Românilor de Pretutindeni cu Ministerul de Interne şi cu cel al Muncii şi fără acest mecanism comun alături de colegii de la MAE nu vom putea găsi răspunsul potrivit”, a spus Păstârnac.

Ministrul a mai spus că detalii referitoare la cei care intermediază traficul de persoane se regăsesc într-o anchetă demarată deja de autorităţile italiene în cooperare cu cele române.

Cât priveşte modul în care statul român s-a implicat în soluţionarea problemelor lucrătorilor români din sudul Italiei, Păstârnac a menţionat că este un protocol care s-a activat şi în momentul de faţă sunt acţiuni în curs.

Premierul Sorin Grindeanu a dispus deja efectuarea unei vizite de lucru comune, de miercuri până vineri, a reprezentanţilor Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi ai Ministerului Afacerilor Interne, în Republica Italiană

La vizita de lucru în Italia vor participa ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne. Membrii delegaţiei vor avea întrevederi atât cu oficialităţile locale, cât şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor de români aflaţi la muncă în Italia, precum şi cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News