„Ziua mea de muncă este un stres constant. Nu mai pot lucra ca înainte. Este periculos”, a spus *Svitlana, pentru jurnaliștii BBC, cu care a comunicat prin intermediul mesajelor.
Rusia este acuzată că a plasat acolo aproximativ 500 de soldați. Imagini recente publicate pe rețelele sociale au arătat că vehicule militare sunt conduse în interiorul centralei. *Svitlana și colegul ei, *Nikola, sunt siguri că centrala nucleară este folosită ca bază militară.
Numele celor doi angajați au fost schimbate de BBC ca măsură de siguranță.
Soldații merg peste tot cu arme și toată lumea este, de fapt, ținută sub amenințarea armei. În fiecare zi merg înainte și înapoi cu vehiculele lor militare. Și-au poziționat echipamentul militar chiar lângă clădirile gării, pentru a face imposibile atacurile forțelor armate ucrainene.
Svitlana, pentru BBC:
La rândul său, Nikola, colegul Svitlanei, spune că „angajații sunt acum ostatici ai rușilor”.
„Au oprit internetul, au lăsat doar telefoane fixe, iar mâncarea este disponibilă doar într-o singură sală de mese. Le-au transformat pe celelalte în bazele lor. Accesul pe toate acoperișurile este interzis, și-au făcut punctele de observație acolo. Clădirea de antrenament le-a devenit și cazarmă”, a spus Nikola, pentru BBC.
Joi, noi bombardamente au avut loc asupra centralei nucleare de la Zaporojie, aflată sub control rusesc din luna martie, dar care folosește în continuare personal ucrainean.
Energoatom, autoritatea nucleară ucraineană, a anunțat că 10 rachete rusești au căzut în zona centralei. De cealaltă parte, Moscova a pus atacurile pe seama Kievului.
Atacurile stârnesc însă mai multe îngrijorări la nivel internațional, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, declarând joi în faţa Consiliului de Securitate al ONU că situaţia este gravă şi a cerut acces la centrală.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina