Kyle Doershuk, în vârstă de 20 de ani, angajat a sălii în care a avut loc incidentul, povestește că se afla la aproximativ 15 metri de atacator când acesta a început să se grăbească spre scenă cu un cuțit în mână, după ce a lăsat jos un rucsac. Tânărul spune că securitatea instituției Chautauqua era laxă și că nu păreau să existe măsuri suplimentare pentru vizita lui Salman Rushdie.
„Este foarte deschisă, este foarte accesibilă, este un mediu foarte relaxat. După părerea mea, așa ceva era de așteptat să se întâmple”, a declarat el.
„A existat o problemă uriașă de securitate”, a spus și un bărbat în vârstă de 85 de ani, care a asistat la atac. „A fost înfricoșător faptul că cineva s-ar putea apropia atât de mult fără nicio intervenție”, a adăugat el.
La rândul său, Elisabeth Healey, în vârstă de 75 de ani, povestește că a fost un singur atacator, care ”era îmbrăcat în negru. Avea o haină neagră, largă pe el. A alergat cu viteza fulgerului spre el (spre Salman Rushdie – n.r.)”.
Linda Abrams, care stătea pe primul rând din sală, spune că bărbatul a încercat să-l atace pe scriitor chiar și după ce a fost reținut.
„A fost nevoie de cinci oameni pentru a-l ține și el încă înjunghia. Era doar furios, furios. Extrem de puternic și rapid”, își amintește femeia.
În sală se afla și Rita Landman, medic endocrinolog care relatează că Rushdie avea mai multe răni de prin înjunghiere, inclusiv una în partea dreaptă a gâtului și în spate.
„Oamenii spuneau: «Are puls, are puls, are puls»”, a precizat Landman.
O altă martoră, Mary Newsom, a declarat pentru BBC că nu era „nicio securitate în jurul lui Rushdie”, iar la intrare au fost verificate biletele de acces, dar nu și bagajele.
Organizatorii nu au făcut până acum precizări în legătură cu măsurile de securitate de la eveniment.
Scriitorul Salman Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost înjunghiat vineri în timp ce se pregătea să susțină un discurs în cadrul unui eveniment din New York. El a fost transportat la spital cu un elicopter și supus unei intervenții chirugicale, după cum a precizat purtătorul său de cuvânt, citat de Reuters.
Rushdie a fost vizat de amenințări cu moartea din partea Iranului după ce a publicat, în 1988, cartea „Versetele satanice”, inspirată parțial de viața Profetului Mahomed. Cartea a fost interzisă în Iran mulți musulmani considerând că este o blasfemie. În 1989, fostul lider al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa sau edict, prin care cerut moartea lui Rushdie.
Foto: Profimedia