Polițiștii din Jebel s-au sesizat zilele trecute în cazul Căminului de bătrâni Casa Trandafirilor Vasimed, din județul Timiș. Proprietarul, Constantin Tăutu, este acuzat de înșelăciune și va trebui să dea explicații în fața anchetatorilor. El nu avea niciun fel de aviz de funcționare pentru casa de bătrâni, dar încasa lunar bani de la aparținătorii vârstnicilor.
Împreună cu inspectorii sociali, de inspecția muncii și de sănătate publică, cu pompieri și cu inspectori de la Protecția Consumatorilor, polițiștii au descins luni la azilul privat din Liebling, după ce oamenii legii aveau informații că proprietarul nu are niciun aviz de funcționare.
„De la igienă necorespunzătoare, mizerie, excremente de șoareci, pereți nezugrăviți și mucegăiți, lenjerie de pat murdară și nespălată de săptămâni bune, iar cei 11 bătrâni nici nu știu ce înseamnă… baie. Nu există sală de servire a mesei, nu este angajat nici un asistent medical, vasele erau spălate într-un lighean, iar oamenii ieșeau la un WC în curte. Stăteau câte 3-4 în cameră, femei cu bărbați”, au povestit inspectorii.
Două pulpe de pui expirate la 11 bătrâni
Când au intrat în bucătăria improvizată a căminului, inspectorii au găsit o îngrijitoare care spăla vasele murdare într-un lighean, fără detergent de vase și fără dezinfectant, în clădire nefiind apă curentă.
În frigider, au găsit doar o oală de fasole și două pulpe de pui expirate, cu care îngrijitoarea se pregătea să facă o ciorbă pentru toți cei 11 bătrâni.
Vârstnicii, care au fost duși la Spitalul din localitatea Deta, le-au povestit medicilor și asistentelor că erau hrăniți doar o dată pe zi și cel mai des cu fasole. Ei erau pur și simplu înfometați, iar când au ajuns la spital au mâncat ore întregi.
Mai mult decât atât, unii dintre ei erau grav bolnavi și nu primeau tratamentul atât de necesar pentru vârsta lor, au aflat medicii din Deta. O bătrână le-a povestit inspectorilor sociali că nu o doare nimic, iar când o doare ceva ia o pastilă. Și-a cumpărat singură mai multe medicamente.
Apă la plămâni și hemoragie digestivă
Vârstnicii erau ținuți în frig, ceea ce le-a afectat și mai tare starea de sănătate. Bătrânica de 86 de ani care fusese internată la spital pentru pneumonie la începutul lunii a murit în noaptea de miercuri spre joi la spital.
„Era de 86 de ani, neglijată, nu a primit tratament acolo. Am înțeles de la fiica ei că la începutul lunii februarie a fost internată la Spitalul «Victor Babeș» pentru o pneumonie. Când a venit la noi avea apă la plămâni și o hemoragie digestivă încă de la prezentare. Am intervenit, s-a oprit hemoragia, i-am dat antibiotic. Din păcate, organismul nu a rezistat. Faptul că acolo nu i s-au dat medicamente este aproape o certitudine”, ne-a declarat medicul Codruța Bungău, directorul Spitalului Orășenesc Deta.
Singura baie din casa de bătrâni, una comună, era nefuncțională, iar bătrânii trebuiau să își facă nevoile la toaleta din curte.
Azilul a fost închis definitiv
După ce i-au evacuat pe vârstnici, inspectorii s-au întors la azil să-l sigileze. L-au găsit deschis, iar înăuntru se aflau încă doi bătrâni. Acum, dau asigurări că au închis definitiv căminul.
„Este închis definitiv azilul, în astfel de condiții nu poate funcționa. Este mizerie, sunt excremente de șoareci peste tot, băile erau neigienizate. Bucătăria era improvizată, oamenii erau flămânzi și sleiți de puteri. Se încălzeau la reșou, putea oricând să ia foc azilul. Era încălzire cu lemne, dar ei nu sunt în stare să-și pună lemne pe foc. Nu avea niciun fel de aviz proprietarul”, potrivit unor surse din rândul inspectorilor.
În cazul căminului din Liebling au fost deschise două dosare penale. Unul in rem pentru înșelăciune, urmând ca în funcție de evoluția cercetărilor să fie extins și cu privire la alte fapte, iar altul pentru ucidere din culpă, după decesul bătrânei de 86 de ani, care a murit în spital.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro