La începutul lunii mai, un luptător din Brazilia a sosit în Ucraina pentru a se alătura Legiunii Străine, în urma apelului lansat de președintele Volodimir Zelenski. Credea că vasta sa experiență militară îl pregătise pentru aproape orice. Și-a dat seama că s-a înșelat în momentul în care i s-a ordonat să execute misiuni sinucigașe și să jefuiască magazine. 

Brazilianul, care era comandant de pluton, a povestit pentru The Kyiv Independent că subordonații săi au demisionat în masă din cauza comportamentului șefilor.

Luptătorii străini care au făcut dezvăluirile fac parte din aripa Legiunii Străine supravegheată de serviciile secrete ucrainene. Aceștia susțin că unii dintre comandanții unității sunt implicați în furturi de arme și bunuri, hărțuiri sexuale, agresiuni și că trimit soldați total nepregătiți în misiuni sinucigașe. 

Înainte de a vorbi cu presa, zeci de foști și actuali membri ai legiunii au reclamat neregulile autorităților ucrainene. Un raport de 78 de pagini a fost trimis și către președintele Zelenski. A rămas fără răspuns. 

Cine conduce Legiunea Străină

Legiunea Străină este formată din două aripi: una este supravegheată de Forțele Terestre ale Ucrainei, cealaltă – de Direcția pentru Informații a Ministerului Apărării (GUR). Comandanții celei din urmă, în care s-au petrecut abuzurile, raportează direct șefului GUR, Kiril Budanov, pe care Zelenski l-a numit și în fruntea comitetului de informații din cadrul biroului prezidențial. 

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Mărturii despre abuzurile din Legiunea Străină a Ucrainei: comandanți care-i trimit pe soldați în misiuni sinucigașe și îi obligă să comită jafuri
Șeful Direcției pentru Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kiril Budanov

Oficial, aripa GUR a Legiunii este condusă de maiorul Vadim Popik. Cu toate acestea, puterea se află în mâinile altor persoane: maiorul Taras Vashuk, denumit de soldați „tânărul Taras”, un ofițer de informații între 20 și 30 de ani; unchiul lui Vashuk, denumit „bătrânul Taras”, tot ofițer de informații; și Sasha Kuchinski, în vârstă de 60 de ani. Cei trei conduc operațiunile unității și sunt ținta unor acuzații grave. 

„Nu au vrut să ne evacueze”

În cazul celor doi Taras, principalele plângeri se referă la faptul că au trimis soldați în misiuni sinucigașe. Un american intervievat de Kyiv Independent a descris cum echipa sa a fost lăsată singură să asigure linia frontului din orașul Nikolaev, deși superiorii fuseseră informați că inamicul le descoperise poziția. 

„Pur și simplu, am fost lăsați în urmă și nu au vrut să ne evacueze”, a declarat soldatul. Colegul său, Scott Sibley, a fost ucis, în timp ce alți trei soldați au fost grav răniți. 

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

La scurt timp, un alt grup din aceeași unitate a primit ordin să ocupe același post. „I-am spus comandantului că, dacă ne întoarcem acolo, suntem cu toții morți”, a povestit luptătorul american. „Bătrânul Taras” nu a ținut cont de avertisment. 

Povestea s-a repetat, dar de data aceasta cu patru morți, mai mulți răniți și un soldat luat prizonier. Este vorba despre britanicul Andrew Hill, care acum este judecat în Donețk și riscă să fie condamnat la moarte

Doctorițe hărțuite sexual

Cele mai multe acuzații îl vizează însă pe Sasha Kuchinski. Pe lângă faptul că a trimis luptători la moarte, soldații au declarat că i-a obligat să-l ajute să jefuiască magazine, a hărțuit sexual doctorițele unității și și-a abuzat subordonații în timp ce era beat.  

Mărturii despre abuzurile din Legiunea Străină a Ucrainei: comandanți care-i trimit pe soldați în misiuni sinucigașe și îi obligă să comită jafuri
Kuchinski poartă epoleți de colonel (foto dreapta), deși străinii care servesc în Forțele Armate ale Ucrainei nu pot avea funcții de conducere

Un alt soldat, un evreu american, a declarat că soldații evrei au avut parte de remarci antisemite din partea lui Kuchinski. De asemenea, acuză și că l-a obligat să-i cedeze o parte din echipamentul pe care-l cumpărase personal pentru colegii apropiați. Când soldatul l-a refuzat, Kuchinski l-a amenințat cu arma. 

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Potrivit soldatului american, doctorițele s-au plâns superiorilor că sunt hărțuite sexual și abuzate verbal, însă nu a fost luată nicio măsură. 

Întotdeauna când avea probleme, spun luptătorii străini, Kuchinski se adresa lui Taras Vashuk pentru a le mușamaliza. 

Confruntat de jurnaliștii de la Kyiv Independent, Kuchinski a refuzat dialogul: „Este de competența Procuraturii militare să abordeze aceste întrebări. Fără comentarii. Sunt ocupat”.

Cine este adevăratul Sasha Kuchinski

Potrivit surselor din interiorul legiunii, numele real al bărbatului este Piotr Kapuscinski și este un fost membru al unei organizații criminale din Polonia. În țara sa natală, este căutat pentru fraudă și riscă până la opt ani de închisoare. 

A fugit din Polonia în 2014 și a reapărut în Ucraina doi ani mai târziu, fiind anchetat pentru furt calificat și agresiune sexuală. A fost acuzat doar de furt și a petrecut peste un an în închisoare. Varșovia a cerut Kievului să-l extrădeze pe Kapuscinski în 2017.

În mai 2021, forțele de ordine au găsit în mașina lui Kapuscinski un pistol semiautomat și gloanțe, iar într-o clădire pe care o folosea – explozibili. El risca până la șapte ani de închisoare pentru posesie ilegală de arme, dar a fost eliberat în schimbul unei cauțiuni de aproape 2.500 de dolari. 

După izbucnirea războiului, în februarie, Kapuscinski s-a înrolat în armată, moment în care instanțele ucrainene au suspendat cazul și i-au returnat cauțiunea în mai 2022. În Legiunea Străină, Kapuscinski se autointitulează colonel și poartă epoleți de colonel, potrivit mărturiilor soldaților și fotografiilor furnizate. 

Este comandant de facto al unei unități militare de rang înalt, deși străinii au voie să servească în Forțele Armate ale Ucrainei doar ca soldați, sergenți și subofițeri. 

Trecutul polonez: Broda, gangsterul 

Potrivit relatărilor din presa poloneză, în Polonia, Piotr Kapuscinski este cunoscut sub numele de „Broda” (Barbă) și e un fost membru influent al Pruszków, cândva cel mai mare grup mafiot din țară. Era mâna dreaptă a șefilor și spăla bani pentru ei, potrivit lui Mariusz Kamiński, ministru de interne al Poloniei și coordonator al serviciilor secrete poloneze.

Presa poloneză a relatat că acesta ar fi evitat cel puțin 71 de capete de acuzații, cooperând cu forțele de ordine într-un dosar din 2009 care viza banda Pruszków. În urma mărturiilor sale, cel puțin 20 de persoane, inclusiv șefii și alți membri ai bandei, au fost puse sub acuzare pentru crimă organizată. 

„Ne duceau în mijlocul luptelor și ne lăsau să murim”

Pentru abaterile sale din cadrul Legiunii Străine, Kuchinski a fost deja interogat de mai multe ori. Mai întâi, de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), pentru că a amenințat cu arma un soldat american. Dar Kuchinski nu a suferit nicio consecință.

Apoi, de către Parchetul militar în urma altor acuzații – abuz de putere, fraudă și agresiune. Kuchinski a negat acuzațiile și și-a păstrat postul, însă ancheta continuă. 

Potrivit mărturiilor, Kuchinski a trimis soldați în ceea ce ei numesc o misiune sinucigașă în Sievierodonețk, un oraș-cheie din regiunea Luhansk, pe care trupele rusești l-au cucerit la sfârșitul lunii iunie. 

Potrivit unui militar brazilian, ordinele lui Kuchinski au fost incoerente. Inițial, unitatea brazilianului a petrecut două săptămâni pregătindu-se pentru o misiune de deminare în regiunea sudică Zaporojie. La scurt timp după începerea misiunii, Kuchinski le-a ordonat să meargă la Sievierodonețk, în estul regiunii Luhansk, aproape de liniile inamice. 

N-ar fi fost o problemă, dacă ar fi fost pregătiți pentru asta, a spus ofițerul brazilian. „Mi-am pregătit băieții pentru deminare, nu pentru lupte. Sasha, e o nebunie”, i-a spus acesta comandantului. În zadar. 

Am intrat pe teren fără să știm ce se întâmplă. Ne aduceau în mijlocul luptelor și ne lăsau acolo să murim.

Soldat brazilian:

Au stat acolo patru zile în loc de două, cât era planificat. Au rămas fără apă și mâncare și au cerut să fie înlocuiți, dar Kuchinski nu le-a mai răspuns. Brazilianul crede că nu existase vreun plan pentru extragerea lor. Relatarea sa este confirmată și de alți soldați.

Liderul plutonului brazilian și câțiva dintre soldații săi au fost răniți, dar au supraviețuit. Cei mai mulți dintre ei au decis să părăsească legiunea. 

Obligați să fure

La începutul lunii iunie, luptătorii străini au primit o altă sarcină controversată din partea lui Kuchinski: să sustragă marfă dintr-un centru comercial din orașul Lisichansk, aflat în prima linie a frontului, în regiunea Luhansk. 

„Am auzit direct ordinul către soldații din unitatea mea de a lua mobila și electronicele cât mai repede posibil și de a colecta toate obiectele de valoare”, a scris un luptător canadian în plângerea înaintată autorităților ucrainene. 

Potrivit altor mărturii, comandantul le-a mai spus subordonaților să ia tot ce le place: pantofi, haine, bijuterii, ceasuri. Mulți soldați s-au supus, le-a fost teamă să pună la îndoială ordinul unui superior. 

Localnicii au văzut cum am încărcat mobilierul, ceea ce m-a făcut să mă simt foarte inconfortabil. Am simțit că îi jefuim. Nu am venit în Ucraina pentru asta.

Soldat columbian:

„În apropierea centrului comercial se aflau câțiva localnici. Unul dintre ei, văzând ce facem, ne-a strigat insulte, iar ceilalți ne-au privit cu reproș. Nu știu dacă a fost legal sau nu, dar m-am simțit rușinat să execut ordinul lui Kuchinski și să iau mobila și obiectele de valoare din magazine, în timpul ostilităților și în fața locuitorilor care au suferit din cauza războiului”, a scris și un luptător francez. 

„Acesta este un ordin! Ați înțeles?”

Unii soldați au refuzat să urmeze ordinul. Într-o înregistrare video obținută de Kyiv Independent pot fi auziți în centrul comercial punând la îndoială legalitatea ordinelor primite. „Nu vom fi implicați în acest jaf, nu vom tolera acest lucru”, se aude un soldat vorbitor de limbă engleză. 

Pe înregistrare este surprins și Kuchinski, enervat de atitudinea soldaților. „Nu-mi puneți condiții! Acesta este un ordin! Ați înțeles? Un ordin! Asta e armata”, spune comandantul polonez într-o rusă stâlcită. 

„Nu găsesc acest ordin legal. Nu îl considerăm rezonabil”, îi răspunde soldatul, care își încurajează colegii: „Să mergem, băieți. Nu vom face aceste jocuri”. 

Potrivit luptătorilor străini, Kuchinski a ordonat jafuri similare cu mai multe ocazii, însă nu știu unde au ajuns obiectele. 

Vindea soldaților armele donate 

Soldații din Legiunea Străină acuză însă că Kuchinski nu fura doar din magazine. 

În ciuda faptului că sălile de armament erau încărcate cu tot felul de armament greu și muniție, luptătorii spun că de multe ori acestea nu ajungeau în mâinile lor.  

„Cât am stat în Sievierodonețk, a sosit un vehicul plin cu camere de termoviziune”, a scris un soldat columbian. „Dar acestea nu au fost distribuite soldaților – ni s-a spus că nu există. Apoi, Kuchinski ne-a propus să cumpărăm aceste camere pentru 300 de dolari bucata”.

De asemenea, soldații acuză că polonezul le fura o parte din muniția pe care ei o primeau personal de la voluntari și donatori. 

Zelenski a fost informat

Soldații străini spun că au încercat să rezolve problema departe de ochii opiniei publice. Mai întâi, s-au plâns șefilor, apoi autorităților și, în cele din urmă, au trimis un raport de 78 de pagini către cabinetul președintelui Zelenski. 

Aliona Verbitska, comisarul președintelui însărcinată cu respectarea drepturilor soldaților, a declarat pentru sursa citată că și-a informat superiorii cu privire la plângerile legionarilor, fără alte detalii. 

Însă lucrurile s-au înrăutățit. Membrii legiunii au început să primească amenințări. Mulți au hotărât să se întoarcă în țările lor. Cei care au rămas spun că își doresc să ajute în continuare Ucraina, dar pentru a o face în mod eficient, cer ca legiunea să fie reformată sub o nouă conducere.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

DoarDiviziaB   •   23.08.2022, 15:45

si uite asa *** o sa ajunga lumea sa ii dea dreptate lui Putin. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru: calomnie.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI