În aceste condiții, Ecuador e deja pe locul doi în rândul țărilor din America Latină, după Brazilia, cu cele mai multe infecții cu COVID-19.

La începutul acestei luni, imagini cutremurătoare din țară au fost transmise pe rețelele sociale: cadavrele oamenilor uciși de COVID-19 erau lăsate pe străzi.

Președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a dat vina pe populație pentru răspândirea coronavirusului. El a afirmat că informațiile cum că sunt peste 6.500 de morți în țară sunt “fake news”.

”Împreună mergem înainte”, spunea Moreno despre țara sa care a gestionat catastrofal serviciile de sănătate publică în această perioadă.

Ziarul ecuadorian Expresso publică mărturii cutremurătoare din infern. Oficial, sunt doar 560 de morți din cauza contaminării cu coronavirus, însă numărul deceselor este de necuantificat.

Haosul din primele zile de urgență, când cadavrele au stat în locuințe timp de o săptămână din cauză că nu avea cine să le ridice, au fost abandonate pe străzi sau au zăcut îngrămădite pe coridoarele spitalelor își spune acum cuvântul.

Fii și fiice care nu și-au mai găsit părinții: “Am pierdut orice speranță”

Julio Reyes a murit pe 28 martie, la spitalul IESS din Ceibos, la ora 0.30. “La 2.30 am primit vestea prin telefon, la 6.00 eram la spital pentru a prelua documentele. Urma să mă ocup de înmormântare. După 12 ore de așteptare, am fost anunțat că cimitirul se va ocupa de transfer. Pe 31 martie, telefonul a sunat din nou: “Nu găsim corpul defunctului”, povestește, printre lacrimi, fiul Andre.

La 1 aprilie a aflat că 31 de persoane neidentificate au fost transferate în-
tr-un alt cimitir, cu un container frigorific. “Nu era printre ele. Sincer,
mi-am pierdut speranța de a găsi trupul tatălui meu”, adaugă Andre Itai.

Omul a făcut totul. A verificat pagina guvernului care publică zilnic numelor persoane decedate de coronavirus, a creat o campanie de socializare pe care a postat fotografia părintelui, însă nu a aflat nimic.

https://twitter.com/andreitai/status/1251228941618163712?ref_src=twsrc%5Etfw

“La identificare, când fratele meu a deschis capacul sicriului, a văzut că înăuntru e un alt om”, a povestit și Silvia Castillo, care și-a pierdut părintele. Familia încă încearcă să găsească trupul tatălui.

I-au înmormântat tatăl, dar nu are nici o dovadă

Un alt caz este cel al Carolinei Morocho. Femeia a insistat, începând cu 26 martie, să afle unde se află trupul tatălui ei, Domingo, care a murit în acea zi la spitalul Ceibos.

“Mi-au spus că l-au trimis direct la cimitir. Am mers 12 zile la rând acolo și nu am aflat nimic. Abia pe 11 aprilie, mi-au spus că l-au recunoscut și că
l-au înmormântat deja. Dar nu există nimic, nici o groapă, nici un semn. Nu știu unde să mă reculeg”, spune Carolina.

Autoritățile: “Vom găsi o soluție”

Héctor Vanegas, consilier în Ministerul Sănătății de la Quito, a recunoscut, într-un interviu, că “anumite spitale nu aveau containere frigorifice și morgile lor s-au prăbușit”. El a explicat că “nu sunt cadavre pierdute, ci persoane care și-au pierdut datele de identificarea în containere. Vom găsi o soluție”.

Nu sunt singurele situații disperate.

Edilma Sáenz a povestit în Expresso: “Dacă sunăm la numărul medical de urgență 171, ne spun că ne vor face o programare peste o lună, dacă sunăm la 911, ne zic că nu au nici o ambulanță disponibilă și să ne adresăm la 171. A fi cu simptome COVID-19 în Ecuador e ca și cum ai juca tenis și tu ești mingea. Ajutorul nu vine niciodată!”.

În apartamentul dintr-un cartier din Guayaquil stau îngrămădite 6 persoane, toate cu simptome ale bolii. În cea mai gravă situație e mama femeii, Angela Zambrano, 94 de ani, izolată într-unul dintre dormitoarele casei, conectată la un apart de oxigen primit de la prieteni.

Familie din Guayaquil: “Mulți dintre vecinii noștri au murit. Pe noi ne salvează cineva?”

“Mulți dintre vecini au murit pe aici. Cum să știm câți suntem infectați, dacă nici măcar nu ne-au testat? Pentru numele lui Dumnezeu, ajutați-ne!… Nu părăsim casa, suntem disciplinați, dar ei nu ne ajută”, afirmă soțul Vidal Gomez, care a postat pe rețelele sociale mesaje pentru autorități, dar nu a primit nici un semn.

https://twitter.com/VidalLpez13/status/1250929547685609476?ref_src=twsrc%5Etfw

“Am rămas fără bani. Dacă nu putem lucra, nu putem mânca!”, își urlă disperarea familia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News