Potrivit lui Egilnițki, membru al miliției separatiste proruse din așa-numita Republică Populară Donețk, eliberat din detenție în urma unui schimb de prizonieri,, „una dintre armele preferate de tortură era un ciocan, cu care loveau prizonierii peste degete”.
„M-au bătut cu ciocanul, m-au torturat cu curent electric! Băieții care au fost acolo au ieșit mutilați. Camera în care erau ținuți prizonierii era rece și umedă. Băieții s-au învelit cu niște niște cârpe de șters pe jos”, a declarat soldatul.
Un alt prizonier, Mihail Yanko, din autointitulata Republică Populară Luhansk, a subliniat că, în renumita închisoare Gymnasium, „prizonierilor li se dădea un coltuc de pâine pe zi”.
Duminică, citând declarații ale unor soldați aflați în detenție, ziarul Izvestia a scris că „militarii batalionului ucrainean Azov au recunoscut că au uciși civili”.
Izvestia, un ziar apropiat de Kremlin, mai notează că, din 2014, Comitetul de Investigații (CI) al Rusiei a deschis peste 1.800 de dosare penale pentru „crimele regimului de la Kiev”.
La sfârșitul lunii septembrie, Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat că „Rusia are o mulțime de dovezi ale acțiunilor criminale ale Forțelor Armate ale Ucrainei”.
El a mai spus că „peste 3.000 de plângeri privind crimele împotriva locuitorilor din Donbas au fost trimise la Curtea Penală Internațională”, dar acestea au fost „ignorate”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia