“Eram la muncă în restaurantul în care lucrez, când a pornit cutremurul. Se auzea un zgomot înfiorător. I-am zis unui coleg să ieşim. Ajunşi afară, nu ne venea să credem ce vedeam: pământul vălurea, arăta ca o mare. Era ca şi cum ai pune nisip pe o coală mare de hârtie şi ai mişca-o violent. Maşinile din parcare pur şi simplu dansau în spatele nostru. Am stat tot timpul cu gândul la familie. După ce a trecut cutremurul, lucrurile nu s-au liniştit. În timpul replicilor aveam impresia că ne aflăm pe un pat cu apă. Am plecat spre casă. Era un peisaj apocaliptic: autostrada era închisă, semafoarele nu funcţionau, iar în oraş nu era nici o lumină aprinsă. La radio, autorităţile îndemnau populaţia să se liniştească şi să fie pregătită, în caz că va veni altă replică. De asemenea, cei care locuiesc în apropierea oceanului erau sfătuiţi să meargă în zone înalte, departe de ţărm. Din fericire, am ajuns sănătos acasă, familia era bine şi am putut să mănânc o supă caldă, împreună cu cei dragi, chiar dacă am luat masa la lumina unei lanterne pentru că nu mai aveam curent”.
«Sunt în stare de şoc»
Bianca (foto), 32 de ani, o româncă stabilită în Tokyo, ne-a declarat: “Nu pot să spun decât că sunt în stare de şoc. S-a anunţat la televizor că vine cutremurul, dar am crezut că va fi unul micuţ… Nici gând de aşa ceva!!! Abia am avut timp să mă adăpostesc. Locuiesc la etajul 43 al unui bloc de 45 de niveluri. Vă pot spune că, în acele momente, pur şi simplu a stat timpul în loc! Nu se mai termina coşmarul… Am crezut că se prăbuşeşte blocul, nu puteam să mă ţin pe picioare… A fost un cutremur groaznic de mare… Dar noi suntem teferi şi mă gândesc la săracii oameni care nu s-au putut adăposti. Dumnezeu să ne ajute pe toţi! Numai bine din Japonia!”.
Blocat în aeroport
Campionul naţional Rareş Cojoc (foto), 20 de ani, ar fi trebuit să participe, zilele acestea, la Marele premiu de dans sportiv de la Tokyo. “Delegaţia noastră e acum în Thailanda, la Bangkok. Mâine ar fi trebuit să decolăm spre capitala Japoniei, însă ni s-a transmis că oraşul Tokyo e complet blocat, că patru milioane de case au rămas fără curent electric şi că aeroporturile sunt închise. Ne-au anunţat că a fost anulată competiţia. Ne vom întoarce acasă”, ne-a transmis Rareş.
Adina Barbu: «Niponii ştiu ce să facă»
Adina Barbu (foto) ne-a povestit cum, în perioada în care a trăit în Japonia, a avut parte de mai multe cutremure. “La început, tremuram de frică la cea mai mică zguduitură, dar, după ceva vreme, m-am obişnuit. Chiar dacă îmi era frică de muream, nu mai lăsam să se vadă, mai ales că japonezii nici nu le băgau în seamă. Atunci, când am văzut cât de calmi erau când totul în jur se mişca, mi-am dat seama ce popor deosebit sunt ei, cât de puternici şi cât de curajoşi. Oricum, ei ştiau imediat ce trebuie făcut”, ne-a dezvăluit frumoasa româncă.
6.000 de conaţionali trăiesc în Japonia

Numărul românilor din Japonia e de aproximativ 5.000-6.000 de persoane, conform estimă­rii făcute de fondatorul comuni­tăţii româneşti din Japonia, Geo Scripcariu. Potrivit MAE, până aseară nu s-au semnalat victime în rândul conaţionalilor noştri. Google a pus la dispozi­ţie site-ul Japan Person Finder, un motor de căutare care per­mite utilizatorilor de internet să găsească persoanele dragi din ţara afectată de cutremur. La ora închiderii ediţiei, cel puţin doi români, Gabriel Enciu şi Bogdan Alivanoaie, erau cău­taţi pe acest site. Rude sau pri­eteni ai acestora semnalau fap­tul că nu au aflat nimic despre ei şi îi roagă pe această cale să dea un telefon sau un mesaj, să spună că sunt bine.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News