Intervenția a avut loc în noaptea de 21 spre 22 octombrie 2020 și va rămâne cu siguranţă în istoria Salvamont Prahova drept una în care salvatori din Buşteni şi Sinaia au participat la cea mai grea acţiune de salvare din ultimii zece ani, după cum mărturiseşte unul dintre participanţi. Salvamontiştii au fost solcitaţi să intervină pe un traseu din Colţii Morarului, probabil una dintre cele mai dificile şi periculoase zone din Bucegi. Doi turişti căzuseră 200 de metri într-o prăpastie. Au fost grav răniţi, cu multiple traumatisme, motiv pentru care nu au putut fi recuperaţi din prăpastie cu targa. Accidentul s-a petrecut pe înserat, astfel că salvamontiştii au ajuns noaptea târziu la răniţi, când elicopterul cu troliu nu putea interveni.
Salvatorii au decis să rămână toată noaptea lângă turiştii răniţi, le-au acordat primul ajutor, i-au protejat de frig şi au aşteptat acolo în prăpastie până dimineaţa, când elicopterul a reuşit să-i recupereze în siguranţă.
„Pic în echipa care avea să urce pe drumul din Plaiul Fânului alături de alţi trei colegi, pentru a ajuta la acordarea primului ajutor şi localizarea victimelor. Ajungem în timp util, la câteva minute după echipa de prim răspuns şi descoperim că starea victimelor este destul de gravă şi va fi necesar transportul acestora cu targa. Între timp, restul colegilor care au venit de pe Platou îşi fac apariţia cu tot necesarul de materiale pentru prim ajutor avansat şi transport.
A urmat o aşteptare lungă şi obositoare în care echipa a făcut cu rândul la supravegherea victimelor şi în care unii dintre noi am reuşit să furăm câteva minute de somn pe iarba unei brâne înguste şi abrupte la temperaturi negative”, a scris salvamontistul pe Facebook.
„Odată cu răsăritul soarelui, am reuşit să ne potolim tremuratul şi să ne ridicăm moralul, ştiind ca venirea colegilor super-eroi de la IGAv/SMURD, este aproape. Victimele dar şi aparţinătorii au fost extraşi prin troliere şi coborâţi spre oraş. Aşa cum colegii veterani, cum îmi place să-i numesc, spun, a fost una dintre cele mai grele acţiuni, sau chiar cea mai grea, din ultimii zece ani sau mai mult. Dificultatea acestei misiuni a fost produsă de mai mulţi factori: teren deosebit de dificil, întunericul, temperaturile negative, numărul de victime dar şi de aparţinători, durata (18h+) şi nu în ultimul rând dificultăţile logistice”, și-a încheiat povestea Sergiu Frusinoiu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro