Grup format din 20 de lunetiști

Într-un interviu pentru Corriere della Sera, Ghost a spus simplu că „uciderea unui soldat inamic este ca o muncă normală”, explicând cum țintește, se asigură că ținta se află în raza sa de acțiune și că nu poate fi observat.

„Cea mai curată treabă este să-l termin cu o singură lovitură precisă. După aceea, nu mă mai gândesc: vai de mine, dacă nu ucid rușii, ei mă ucid pe mine”, a spus lunetistul ucrainean.

Militari ucraineni pe linia frontului în pădurea Kremin. Foto: Hepta

Gruparea „Fantomele din Bahmut” este formată din aproximativ 20 de lunetiști cu experiență și este dislocată în prezent pe linia frontului din Pokrovsk, unde în fiecare zi ucrainenii pierd teren în fața presiunii ofensivei inamice.

Au luptat pe toate fronturile din Ucraina

Toți sunt soldați profesioniști și au luptat pentru țara lor în unele dintre cele mai importante bătălii de la izbucnirea războiului din februarie 2022.

Lunetiștii au fost în Bucha, Irpin, zona Mariupol, Sumî și pe frontul de nord, iar apoi la Harkov, Bahmut și Avdiivka. Echipa de elită a avut nevoie de 10 luni de pregătire înainte de a fi dislocată în Bahmut. 

Artileriști ucraineni trăgând în direcția Kreminna. Foto: Hepta

Ghost a explicat că nu își divulgă numele real pentru a-și ține fiica, Vladislava, în vârstă de 13 ani, în siguranță, deoarece „rușii ar putea să o caute și să-i facă rău pentru a mă pedepsi”.

„Secretul unui bun lunetist este să ai răbdare să aștepți. A trage mult este inutil, de fapt, poate fi foarte periculos”, a declarat Ghost.

Acesta a doborât un soldat rus de la o distanță impresionantă de 1,5 kilometri – record personal, în condițiile în care majoritatea loviturilor sale au fost de la 300 până la 500 de metri. Recordul deținut de echipa sa pentru eliminarea unei ținte este de la aproximativ 2,4 kilometri.

Echipe de 8 soldați

Comandantul „Fantomelor” a explicat că în misiuni, echipele se îndreaptă, de obicei, în patrule de opt persoane – formate din doi lunetişti, doi ofiţeri de comunicaţii şi drone, trei cu mitraliere pentru acoperire şi unul care se ocupă de evacuarea rapidă.

Pe tot parcursul misiunilor de 48 de ore, pe spate poartă saci care cântăresc 30 de kilograme și pot deveni și mai grei iarna datorită echipamentului de încălzire.

Soldații ucraineni așteaptă ordinul de luptă. Foto: Hepta

„Lăsăm jeepurile la cinci până la șase kilometri de zona operațională și marșăluim în tăcere, la distanță unul de altul, de multe ori trecând cu mult dincolo de linia frontului”, a precizat Ghost.

El și echipa sa au spus că vânează, de obicei, ținte rusești „de valoare” de la o distanță standard de aproximativ 230 de metri și sunt adesea aruncați în „puncte fierbinți” ca avangardă a acțiunilor contraofensive ale Ucrainei.

„Când este planificată o ofensivă sau o contraofensivă, sarcina noastră este să intrăm mai întâi și să curățăm zona”, a declarat comandantul anonim pentru Insider anul trecut. 

Barrett M107A1, arma principală a grupului

Lunetiștii unității trebuie adesea să aștepte într-o singură poziție până la 16 ore pe zi și trebuie să fie foarte bine camuflati.

Arma lor principală este arma americană Barrett M107A1, deși membrii grupului pot folosi și Barrett MRAD, precum și unele puști ucrainene, inclusiv UAR-10 și Snipex Alligator.

Arma Barrett M107A1, preferată de lunetiștii ucraineni. Foto: Profimedia

Raza efectivă de acțiune a Barrett M107A1, cea mai puternică armă folosită de Ghosts, este de 1,83 de kilometri, conform manualului său de utilizare, în timp ce raza sa maximă este de 4 kilometri.

„Înveți să calculezi, faci matematică. Înveți cum să te camuflezi, înveți despre mediu. Poți trage perfect, dar dacă nu poți supraviețui, nu are nicio valoare. Lucrăm 24 de ore pe zi, nu facem diferența între zi și noapte. Nu există weekenduri. Ești complet epuizat, stors, iar când te întorci dintr-o misiune, ești murdar”, explică Ghost.

Antreprenor în viața civilă, Ghost s-a înrolat din 2014, după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea și a făcut pregătirea de lunetist în 2016, cu instructori britanici, americani, canadieni și lituanieni.

Doar doi răniți după zeci de misiuni

Lunetistul a spus că doar el și un alt trăgător au fost răniți până acum, în timpul unei misiuni în care o mină a explodat lângă el și o schijă i-a intrat în picior. A stat 12 zile în spital.

Comandantul „Fantomelor” a mărturisit că cheia succesului unității o reprezintă faptul că sunt un grup relativ mic, în care toți cred din toată inima în cauza Ucrainei.

Un soldat ucrainean este tratat de medicii armatei ucrainene la un punct de stabilizare din apropierea frontului. Foto: Hepta

„Sunt absolut încrezător în fiecare om care lucrează cu mine. Suntem absolut autonomi. Fiecare element al sarcinii noastre este îndeplinit de membrii noștri – avem propriii noștri șoferi, avem propriii noștri reparatori de camioane, tot ceea ce facem, facem singuri. Nu ne bazăm pe nimeni din afara unității noastre. De aceea, probabil, suntem cu toții încă în viață și împreună”, precizează Ghost.

Patriotismul, cuvântul de ordine

Acesta adaugă că „patriotismul” este extrem de important în timpul misiunilor de pe front.

„Trebuie să fii robust, trebuie să fii foarte rezistent, foarte concentrat, foarte rezistent din punct de vedere psihologic și, evident, patriot. Acest aspect al patriotismului este foarte important pentru că o persoană trebuie să înțeleagă pentru ce face asta”, subliniază Ghost.

Dar, în ciuda realizărilor și a priceperii grupului, Ghost a avertizat că lucrurile nu merg bine în Pokrosk.

„Rușii atacă constant. Se pare că au un număr infinit de drone, aproape toate superioare alor noastre. Nu știu cum se va sfârși”, a conchis Ghost.

 
 

Urmărește-ne pe Google News