„Silver”, în vârstă de 24 de ani, a fost un militar activ în unitatea „Storm” înainte de a se oferi voluntar pentru Legiunea „Libertate Rusiei” în timpul „iernii 2024”, a declarat Legiunea, care reuneşte un grup de disidenţi ruşi care luptă pentru Ucraina.

Originar din Siberia, „Silver” s-a înrolat în armata rusă în 2021. El şi-a motivat dezertarea într-un interviu postat pe YouTube de proiectul „Vreau să trăiesc” – o iniţiativă a guvernului ucrainean care primeşte apeluri de la militarii ruşi din Ucraina care doresc să se predea.

„Am vrut să servesc în armată, am depus un jurământ pentru a-mi proteja patria. Patria mea este acolo (în Rusia – n.r.) şi nimeni nu a atacat-o. Nu am vrut să servesc pentru Rusia în timpul războiului şi nu am vrut să mor pentru Putin”, a spus el.

Soldatul dezertor spune că a luat parte, ca operator de drone, la luptele din zona Avdiivka din estul Ucrainei. De asemenea, el a servit anterior la graniţa ruso-chineză.

„«Silver» a fost membru al rezistenţei timp de mai multe luni şi ne-a transmis informaţii operaţionale importante (localizarea forţelor şi a echipamentelor, planuri, sarcini într-o anumită secţiune a frontului etc.)”, a declarat Legiunea „Libertatea Rusiei”.

Și-a aruncat în aer comandantul

Evadând din unitatea „Storm”, soldatul „a activat dispozitive explozive”, rănind grav comandantul şi mai mulţi ofiţeri superiori, potrivit Legiunii. Legiunea a postat pe canalul său de YouTube un videoclip preluat de la o cameră ascunsă care pretinde că arată operaţiunea. În videoclip sunt văzuţi mai mulţi bărbaţi în uniforme militare înainte de o explozie care a provocat un incendiu.

„În timpul retragerii, «Silver» a minat calea şi a mers pe traseul convenit. Comandamentul Legiunii, împreună cu echipa «Vreau să trăiesc», a organizat ieşirea lui «Silver» din linia de luptă. Acum el urmează un curs de pregătire de bază ca recrut legionar”, a precizat Legiunea.

Direcția Principală de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a dezvăluit că operaţiunea de scoatere a lui „Silver” a fost numită „Oceret”.

„Rusul a fost motivat să coopereze cu Ucraina de crimele de război sistematice şi alte crime ale comandamentului, inclusiv execuţii extrajudiciare, bătăi şi jafuri în unitatea de ocupaţie”, a transmis HUR pe canalul său de Telegram.

„Silver” a susţinut în interviu că a văzut unii soldaţi ruşi ucişi de propriul lor comandant.

CNN menţionează nu este în măsură să verifice această afirmaţie, dar a contactat Ministerul rus al Apărării pentru comentarii.

Spionajul militar ucrainean a declarat că Ucraina a fost în măsură să obţină informaţii valoroase cu privire la locaţia, numărul şi intenţiile forţelor ruse „într-o anumită zonă a liniei frontului” datorită interacţiunii cu „Silver”.

Urmărește-ne pe Google News