Mielul, ouale rosii si cozonacul nu pot lipsi de pe masa de Paste. Anul acesta avem parte de cea mai scumpa ‘Inviere’ de la Revolutie. Calculul Libertatii arata ca o masa pentru patru persoane ajunge la 400 de lei.
Reporterul Libertatii a luat la pas marunt cateva piete si magazine alimentare pentru a vedea la ce suma se vor ridica anul acesta cheltuielile unei familii de patru persoane pentru masa de Paste. Comparativ cu 2005, festinul s-a scumpit de doua ori, iar fata de anul trecut cu cateva zeci de lei noi.
Un miel de 8 kg ajunge la 120 de lei
Astfel, pentru un miel de 8 kg, de exemplu, trebuie sa scoateti din buzunar aproximativ 120 de lei, la care se adauga ouale (circa 18 lei ? plus vopseaua ? patru plicuri la 2 lei plicul), verdeturi, ceapa, usturoi si ridichi, branzeturi, rosii si castraveti si bineinteles nelipsitii cozonaci ori traditionala pasca. Daca punem la socoteala vinul, bauturile spirtoase si racoritoarele, ajungem la un total de circa 400 de lei.
Produs I pret 2005 I pret 2007
Carne de miel I 12-15 lei I 13?17 lei/kg
Oua I 0,2-0,25 lei I 0,3-0,4 lei
Vopsea de oua I 0,5 -3,5 lei I 1 leu ? 4 lei
Cascaval I 11-17 lei I 14-20 lei
Telemea de oaie I 6-9 lei I 13 lei/kg
Drob preparat I 11-14 lei I 12-15 lei/kg
Vin rosu I 4-10 lei I 5-12 lei
Rosii I 4-5 lei/kg I 5 ? 7 lei/kg
Castraveti I 4-4,5 lei I 4 lei-5 lei
Ceapa verde I 0,5-0,7 lei/leg I 1 -2 lei legatura
Usturoi verde I 0,5-0,7 lei I 1-2 lei legatura
Salata I 1 lei I 1 -2 lei bucata
Ridichi I 0,7-1 leu I 1 leu/legatura
Cozonac I 6-9 lei I 7 lei-15 lei
Pasca I 12 lei I 15 lei